Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev oktober 2019

Vid en demonstration mot Israel i Helsingborg i juli 2017, anordnad av Svensk-Palestinska centret i Helsingborg, framträdde imamen Samir El Rifai. I ett anförande betecknade El Rifai judar som ”apors och svins avkomma” och beskrev dem som muslimernas eviga fiender, som förrädare som ständigt konspirerar för att underminera islam.

Uttalandena, som uppmärksammades och fördömdes av SKMA, anmäldes för hets mot folkgrupp av bl.a. Judiska församlingen i nordvästra Skåne. I maj i år väcktes åtal. Den 2 september dömdes El Rifai av Helsingborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp.

Under rättegången hävdade El Rifai att han med uttalandet om judarna som ”apors och svins avkomma” syftat på den israeliska regeringen, men tingsrätten anser att det är klarlagt att missaktningen riktades mot judar. El Rifai är tidigare ostraffad, påföljden blev villkorlig dom och 3 000 kronor i böter.

En företrädare för Judiska församlingen i nordvästra Skåne sade till SVT att de är tacksamma över domslutet.

– Det är tillfredsställande att det är i mål och vi anser att man tagit det här på största allvar. Det är en viktig signal och markering från samhället att man inte kan stå och säga sådana här saker.