SKMA är en religiöst och politiskt obunden organisation
som förebygger och motverkar antisemitism och rasism

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA)

Ledare: Bakom fasaden

Willy Silbersteins ledare publicerades i SKMA Nyhetsbrev december 2012.

Uppdraget att leda Svenska kommittén mot antisemitism är nästan alltid givande. Men ibland är det särskilt tillfredställande.

Så var det en – i dubbel bemärkelse – mörk dag i november. Vi var många i Stockholms synagoga, vi hade samlats för att hedra minnet av den nazistiska pogromen i november 1938, den så kallade ”Kristallnatten”.

Och, för första gången, också för att dela ut Elsa-priset.

Den allra första mottagaren av detta fina pris är Siavosh Derakhti. Han har grundat ”Unga muslimer mot antisemitism” och har gjort stora och viktiga saker – på eget initiativ.

Siavosh utbildar sig till fritidsledare. Han har arrangerat en elevresa till förintelselägret Auschwitz, där spelade han också in en film som han visat för skolelever och andra grupper.

Vad som gör det extra viktigt är att Siavosh verkar i Malmö, där behovet av kamp mot fördomar och antisemitism är så stort.

Att Siavosh dessutom är en sällsynt sympatisk person att diskutera med får väl hamna vid sidan av, det är inte därför han fått priset, men det har likafullt gjort kontakterna extra roliga.

Elsa-priset är instiftat av Henrik Frenkel, och Elsa är namnet på hans första barnbarn. Det är instiftat till minnet av Henriks föräldrar, Elsas farmor och farfar som överlevde Förintelsen.

Att behoven är extra stora i Malmö vet alla som läser detta nyhetsbrev. Under hösten har problemen fortsatt och vuxit. Judiska församlingen i Malmö har attackerats. Den vidriga handlingen stämmer väl in i ett mönster vi sett länge, länge.

Det finns de som vill skylla alla problem kring antisemitism på muslimer i Malmö. Det är grundlöst. Visst, det finns människor i Malmö som är muslimer eller som har rötter i Mellanöstern som hatar andra Malmöbor för att de är judar. De utgör dock en begränsad del av denna grupp, och antisemitism återfinns även i andra miljöer.

Men det finns politiska krafter som vill utnyttja situationen i Malmö för att hetsa mot muslimer.

Jag tänker på Sverigedemokraterna, jag har själv hört hur de exempelvis försökt att flörta med judar för att få stöd.

Tack och lov tror jag att ytterst få judar har lyssnat till lockropen. Jag är övertygad om att det inom Sverigedemokraternas led finns många som är judehatare.

Under en tid har partiet dock lyckats ganska väl med att hålla ytan glänsande. Men den har börjat krackelera.

Under hösten har vi sett de skrämmande bilderna på hur ledande företrädare för Sverigedemokraterna beter sig precis som de ligister många i det partiet är. Under ytan, som hjälpligt hållits någorlunda snygg, finns hatet och föraktet. Mot invandrare, mot muslimer, mot kvinnor.

Sverigedemokraterna sitter som bekant i riksdagen. Vissa opinionsmätningar har på senare tid placerat dem som Sveriges tredje största parti.

Det är ett hot mot muslimer och i förlängningen mot en rad andra grupper i Sverige. För ett parti som hatar muslimer, som föraktar kvinnor, är det inte svårt att räkna ut vilka andra grupper som också hotas.

Willy Silberstein

Ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism