Malaysias premiärminister fortsätter sprida judehat

Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev oktober 2018

I maj i år valdes Mahathir Mohamad på nytt till premiärminister i Malaysia. Han styrde landet mellan 1981 och 2003. Mohamad är sedan länge beryktad för sin grova antisemitism, ett hat han har fortsatt sprida sedan han återkom till makten.

Mahathir Mohamad.
Foto: US Department of State, Wikimedia Commons

I en intervju med AP i augusti i år påstod Mohamad att ”det finns en ras som inte får kritiseras” och ”antisemitism är ett ord som hittats på för att förhindra människor från att kritisera judarna”.

I BBC Hardtalk den 2 oktober talade han om ”kroknästa” judar och ifrågasatte antalet offer för Förintelsen. Retoriken känns igen från tidigare. Redan i boken “The Makay Dilemma” från 1970 skrev han ”Judarna är inte bara kroknästa, de har en instinktiv förståelse för pengar”.

Ett annat återkommande tema är myten om den judiska världskonspirationen. I ett tal på ett möte med Organization of the Islamic Conference 2003 förklarade Mahathir Mohamad: ”Idag styr judarna världen genom ombud. De får andra att slåss och dö för deras räkning. … De överlevde 2 000 år av pogromer, inte genom att slå tillbaka utan genom att tänka. De uppfann och spred framgångsrikt socialism, kommunism, mänskliga rättigheter och demokrati så att det skulle framstå som felaktigt att förfölja dem, så att de skulle komma i åtnjutande av samma rättigheter som andra. Med dessa har de nu tagit kontroll över de mäktigaste länderna och denna lilla minoritet har blivit en världsmakt.”

I en intervju i Al Jazeera 2016 upprepade Mohamad samma budskap: ”Judarna styr världen genom ombud.”