”Nya” Front National inte så nytt

Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev 2017

Marine Le Pen.
Foto Marie-Lan Nguyen, Wikimedia Commons

Nonna Mayer, forskare vid Sciences Po och CNRS, Paris, kommenterade i Books & Ideas.net 22/12 2016 resultaten från en fransk attitydstudie publicerad av Commission nationale consultative des droits de l’homme:

”Även om [Front Nationals ledare] Marine Le Pen har förklarat antisemitismen tabu så når över hälften av hennes sympatisörer höga nivåer på en skala som mäter antijudiska fördomar. Även om hon är noga med att angripa ’islamisk fundamentalism’ och inte islam, så gör hennes anhängare inte den distinktionen. De skiljer sig från alla andra politiska partiers sympatisörer genom sin exceptionellt höga nivå av islamofobi, i betydelsen att de förkastar islam, dess praktiker och trosutövare. Marine Le Pens försök att göra Front National till ett parti i mittfåran synkroniserar inte med hennes sympatisörers världsbild. I den meningen ser ’nya Front National’ väldigt mycket ut som det gamla.”