SKMA: Några ord om Kaplan-affären

Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev juni 2016

Bostadsminister Mehmet Kaplan lämnade regeringen efter stark kritik för samröre med antidemokratiska organisationer och ett uttalande som liknade Israel vid Nazityskland. I bakgrunden figurerade även tidigare problematiska uttalanden och kontakter. Kritiken innehöll såväl sakliga som osakliga och fördomsfulla inslag.

Den 18 april avgick bostadsminister Mehmet Kaplan, MP. Bakgrunden var den kritik som riktats mot honom för samröre med antidemokratiska organisationer. Medierapportering visade att Kaplan 2015 deltagit på en middag där även ordföranden för den svenska delen av den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna närvarade och återkommande haft samröre med den islamistiska organisationen Milli Görüs.

Milli Görüs bygger på en ideologi som inrymmer en stark antisemitisk komponent. Rörelsens grundare och chefsideolog, Necmettin Erbakan (turkisk premiärminister 1996-97, död 2011), spred återkommande budskapet att världen kontrollerades av en global judisk konspiration. Milli Görüs finns i flera europeiska länder och har sedan många år stått under bevakning av det tyska författningsskyddet. (Läs mer om Milli Görüs här och här.)

Medier uppmärksammade Kaplans samröre med Milli Görüs. Skärmavbild från Aftonbladet 18/4.

Medier uppmärksammade Kaplans samröre med Milli Görüs. Skärmavbild från Aftonbladet 18/4.

När Kaplan i Aktuellt i SVT 14/4 ombads förklara hur han såg på Milli Görüs svarade han: ”Milli Görüs är en organisation som rent ideologiskt inte står mig särskilt nära. De har en grundideologi som handlar om att de vill jobba med integrationsprojekt i samhället.”

Den 17/4 avslöjade Svenska Dagbladet att Kaplan vid ett möte 2009 liknat Israels politik gentemot palestinierna vid Nazitysklands behandling av judar under 1930-talet. Enligt Expressen 19/4 hade statsminister Stefan Löfven emellertid fattat beslutet att Kaplan måste lämna sin post före det att Svenska Dagbladets artikel publicerades.

Kaplans likställande av Israels politik med Nazitysklands mötte kritik från många håll, bland annat av SKMA:s ordförande Willy Silberstein i Nyheterna i TV4. Henrik Bachner, idéhistoriker och medlem av SKMA, beskrev i en intervju i Svenska Dagbladet 17/4 liknelsen som ”en falsk analogi som trivialiserar nazismens förbrytelser och demoniserar Israel”. Expos Jonathan Leman påminde i samma artikel om att liknelser av detta slag ”ofta används i antisemitiska miljöer”. Utrikesminister Margot Wallström sade i en kommentar: ”Jag tycker att det var ett fruktansvärt uttalande och jag tar starkt avstånd från detta.”

Kaplan har även före sin tid som minister kritiserats för samröre med politiska extremister och problematiska uttalanden. 2011 bjöd Kaplan som riksdagsledamot in den brittiska aktivisten Yvonne Ridley till en konferens i riksdagen. Ridley har vid flera tillfällen givit uttryck för antisemitism. Hon har även uttryckt beundran för al Qaida-ideologen Anwar al-Awlaki och framhållit den i radikala islamistiska miljöer inflytelserike tänkaren och antijudiske propagandisten Sayyid Qutb som en förebild. Ridley har också arbetat för den statskontrollerade, antisemitiska iranska tv-kanalen Press TV.

Hennes politiska uppfattningar och sympatier för extrema islamister var vid tidpunkten för inbjudan inte okända. Som svar på kritik för inbjudan av Ridley svarade Kaplan att han ”brustit” i sin ”bakgrundskontroll”. (Ridley var även ett tema i debatten om S-politikern Omar Mustafa 2013. Tidigare samma år hade Islamiska förbundet, där Mustafa var och är ordförande, Sveriges unga muslimer och studieförbundet Ibn Rushd bjudit in henne som talare till ”Muslimska familjedagarna”.)

Vid en demonstration mot Israel i samband med Gazakriget 2014 hänvisade Kaplan till ”66 års ockupation” av Palestina, det vill säga att ockupationen skulle ha pågått sedan Israels grundande 1948. När detta uppmärksammades av DN 8/10 2014 förklarade Kaplan att det handlade om en ”felsägning”.

2014 liknade Kaplan svenska jihadister som reser till Syrien med frivilliga som stred på Finlands sida under vinterkriget. När Kaplan kritiserades för detta bad han om ursäkt och beskrev liknelsen som missriktad.

Mehmet Kaplan har emellertid också riktat kritik mot islamistiska organisationer och antisemitiska yttringar inom dessa. I en intervju i Sydsvenskan 2006 liknade han t ex TUFF (Troende unga framtida förebilder) vid rasistiska högerextremister. ”De har till och med samma åsikter som svenska högerextremister: de talar om en judisk, sionistisk världskonspiration”, sade han.

Kritiken mot Kaplan i samband med hans avgång inbegrep sakliga och osakliga inslag. Kaplan har sedan länge varit en måltavla för antimuslimska angrepp och även den nu aktuella debatten kom att utnyttjas av muslimfientliga opinioner för att attackera Kaplan som muslim och misstänkliggöra muslimer som kategori. Att, som vissa debattörer och organisationer gjorde, beskriva all kritik mot Kaplan som ett utslag av islamofobi och hävda att hans avgång utgör ett bevis på att muslimer inte tillåts verka i svensk politik är dock grundlöst.

SKMA

Fler artiklar i SKMA Nyhetsbrev juni 2016:

Esref Okumus: Milli Görüs, Erdogan och ”judarna”

SKMA: ”Judar har styrt världen i 5 700 år”. Milli Görüs och antisemitismen