Minnesstund för Novemberpogromen och utdelning av ELSA-priset

I samarbete med Judiska församlingen i Stockholm, Föreningen Förintelsens överlevande och Forum för levande historia arrangerade SKMA den 9 november i Stockholms stora synagoga en högtidsstund till minne av Novemberpogromen 1938. Kvällen inleddes av SKMA:s ordförande Willy Silberstein som tecknade en bild av den antisemitiska strömning som blossade upp i samband med Gazakriget i somras och underströk allvaret i det som inträffat.

Willy Silberstein och Elsa-pristagaren Bilan Osman. Foto: Hampus Andersson, Expo

Willy Silberstein och Elsa-pristagaren Bilan Osman. Foto: Hampus Andersson, Expo

Willy Silberstein överlämnade därefter 2014 års ELSA-pris till journalisten och utbildaren Bilan Osman. SKMA:s ELSA-pris, som består av ett diplom och 20 000 kr, tilldelas Bilan Osman ”för hennes konsekventa och engagerade antirasistiska opinionsbildning i sociala medier och andra sammanhang. Med sitt ställningstagande mot varje form av rasism, oavsett om denna riktas mot afrosvenskar, muslimer, romer, judar eller andra grupper, är Bilan Osman en stark och självständig röst i en tid när det antirasistiska engagemanget många gånger är selektivt och inkonsekvent.” (Läs mer om Bilan Osman och ELSA-priset här och här.)

Kvällens huvudanförande hölls av journalisten och författaren Elisabeth Åsbrink under rubriken ”Samtal, kunskap, långsamhet”. (Läs anförandet här.) Vittnesmål från Novemberpogromen lästes upp av Basia Frydman och Sam Carlqvist. Aftonens andra tal, ”Till minne av den tid som flytt”, hölls av Ingrid Lomfors, generalsekreterare i Judiska församlingen i Stockholm och historiker. (Läs anförandet här.)

Foto: Hampus Andersson, Expo

Foto: Hampus Andersson, Expo

Sång framfördes av Elias Aaron Johansson som avslutningsvis även läste Kaddish-bönen. ELSA-pristagaren såväl som tal, uppläsningar och musik möttes av stor uppskattning av en nästan fullsatt synagoga.

SKMA