SKMA gör skillnad

Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev 2014

SKMA:s bevakning och analyser spelade en viktig roll för hur sommarens utbrott av antisemitism speglades i medier och debatt.

DN:s ledarsida

DN:s ledarsida

SKMA bevakar kontinuerligt antisemitismens utveckling och uppmärksammar och kritiserar antijudiska yttringar såväl som ursäkter för dessa. Så även sommaren 2014. I artiklar, tal, uttalanden och via blogginlägg, Facebook och Twitter uppmärksammade SKMA den serie av antisemitiska manifestationer som i flera europeiska länder utlöstes i samband med Gazakriget och som även lämnade avtryck i Sverige. SKMA:s ordförande Willy Silberstein kommenterade händelseutvecklingen i press, radio och TV.

Svenska Dagbladets ledarsida

Svenska Dagbladets ledarsida

För att belysa explosionen av judefientlighet på sociala medier publicerade SKMA två rapporter som dokumenterade antisemitismen i kommentarsfälten på S-ledaren Stefan Löfvens och artisten Mikael Wiehes Facebooksidor (se Henrik Bachners artikel i detta nyhetsbrev).

SKMA:s rapporter, som mötte stor uppmärksamhet och kommenterades i rader av artiklar på ledar- och kultursidor och delades brett på Internet, bidrog till att öka kunskapen om den  utveckling som ägde rum.

Sydsvenskans kultursida

Sydsvenskans kultursida

SKMA spelade även en viktig roll för att belysa antisemitiska yttranden bland politiker och inom populärkulturen, och för den kritiska granskningen av hur ansvariga parter kom att hantera dessa problem.

SKMA gör skillnad. Stöd vårt arbete. Och följ oss på vår blogg, Facebook och Twitter.

SKMA