Dubbelt förföljd. SKMA-seminarium med Julian Better

Artikeln publicerades i SKMA nyhetsbrev oktober 2013

Julian Betters berättelse om sin barndom i Gulag och utsatthet för antisemitism i Polen berörde deltagarna på SKMA:s seminarium.

Julian Better, barnöverlevande från Gulaglägren i Sovjetunionen, var huvudperson när SKMA den 19 september bjöd in till höstens första kvällsseminarium. Runt 40 personer lyssnade när Julian berättade om sina upplevelser från krigsårens Sovjet. Samtalet kom också att handla om den antisemitism som Julian efter krigsslutet mötte i Polen.

Julian Better. Foto: Erik Gunnarsson

Julian Better. Foto: Erik Gunnarsson

Julian Better föddes den 15 december 1937 i Butyrki-fängelset i Moskva. Fyra dagar senare avrättades hans far på order av den sovjetiska hemliga polisen. Fadern var, precis som Julians mor, stämplad som ”folkets fiende”. På grund av detta tillbringade sedan Julian sju år av sin uppväxt i olika fångläger och barnhem. Genom en rad osannolika händelser frigavs slutligen han och hans mor Henrietta. Tillsammans återvände de till Polen våren 1945.

I moderns hemstad Bielsko-Biala fanns inte någon av familjens släktingar kvar efter Förintelsen. Överhuvudtaget var stadens judar nästan helt borta. Ändå levde antisemitismen kvar i hög grad. Julian berättade bland annat om sin första skoldag och hur han då möttes av antisemitiska glåpord och trakasserier från klasskamraterna. ”Jude!”, ropade de och pekade på Julian, som fram till den dagen inte ens själv varit medveten om sin judiska bakgrund. Vi som lyssnade upprördes och berördes av Julians berättelser – tänk att ständigt behöva stå ut med att bli definierad av andra!

1968, när ännu en kraftig antisemitisk våg svepte över Polen, flydde Julian till Sverige. Här publicerades våren 2013 boken Jag var barn i Gulag där Julian skildrar sitt livsöde. Tillsammans med frilansjournalisten Ewa Wymark besöker Julian nu högstadie- och gymnasieskolor där hans berättelse sprids.

Erik Gunnarsson

Erik Gunnarsson, 21 år, studerar vid Stockholms universitet och har deltagit i SKMA:s ungdomsutbildning.