Raoul Wallenbergåret 2012

Artikeln publicerades i SKMA Nyhetsbrev mars 2012

Civilkurage och kamp mot antisemitism och främlingsfientlighet är viktiga teman under Raoul Wallenbergåret.

I år är det 100 år sedan Raoul Wallenberg föddes. Med anledning av detta har regeringen utnämnt 2012 till Raoul Wallenbergåret. En rad aktiviteter kommer att genomföras i Sverige och utomlands för att uppmärksamma Wallenbergs gärning och öde liksom det fortsatta behovet av ökad tolerans och respekt för de mänskliga rättigheterna.

Wallenbergs unika insatser i Budapest 1944-45 för att rädda judar undan Förintelsen speglas i Svenska institutets vandringsutställning ”To me there’s no other choice – Raoul Wallenberg 1912–2012”. Utställningen vill även befrämja dialog om frågor som tolerans, demokrati och civilkurage. Den öppnades i Budapest i januari och kommer därefter att visas i New York, Washington, Moskva, Tel Aviv, Berlin, Toronto och Winnipeg.

Forum för levande historia har tagit fram ett studiematerial om Raoul Wallenberg och genomför flera aktiviteter under året. Under våren visar Lidingö stad, där Wallenberg föddes, en utställning i hans namn. På Mauermuseum (Museum Haus am Checkpoint Charlie) i Berlin invigdes i januari ett permanent utställningsrumm till Wallenbergs minne.

Många av de arrangemang som genomförs riktas till barn och unga. ”Vi hedrar honom bäst genom att förmedla kunskap till de yngre generationerna om både Raoul Wallenberg som person och om betydelsen av individuellt ansvar och personligt mod i avgörande situationer”, säger Olle Wästberg, regeringens samordnare för Raoul Wallenbergåret.

”Under Raoul Wallenberg 2012 vill vi synliggöra behovet av tolerans för utsatta grupper av alla slag, både i kampen mot antisemitism och främlingsfientlighet”, säger Wästberg. ”Raoul Wallenbergs insatser under Förintelsen visar att en människas individuella gärningar kan göra skillnad. Han är en förebild, både i Sverige och världen.”

Läs mer på www.raoulwallenberg2012.se