SKMA är en religiöst och politiskt obunden organisation
som förebygger och motverkar antisemitism och rasism

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA)

400 deltog i kippavandring

Artikeln publicerades i SKMA:s Nyhetsbrev oktober 2012.

En kippavandring mot antisemitism i Malmö den 18 augusti samlade uppskattningsvis 400 deltagare. Syftet med manifestationen var att markera mot den fientlighet och de trakasserier som drabbat judar under senare år och skapa en bred samling kring tolerans och pluralism.

“Det är en självklar rättighet att kunna promenera på trottoaren med vilka kläder och symboler man önskar utan att känna sig rädd. Malmös judar ska respekteras överallt, med eller utan kippa”, förklarade de båda initiativtagarna Sofia Nerbrand och Jehoshua Kaufman.

Vandringen utgick från Malmös synagoga och avslutades vid Möllevångstorget där bland andra demokratiminister Birgitta Ohlsson talade. “Att delta vid dagens kippavandring är att vägra vara likgiltig inför antisemitism, fördomar och intolerans oavsett vem det drabbar”, sade Ohlsson. “Jag tycker att det är självklart att visa att Malmö är öppenhetens och toleransens stad. Vi som är här i dag skriver ett nytt kapitel i Malmös historia.”

Willy Silberstein talar i Malmö. Foto: Anders Hjemdahl

En annan talare var Luciano Astudillo, ledamot av socialdemokraternas partistyrelse. I Sydsvenskan den 30/8 beskrev han manifestationen som “en viktig framgång, kanske helt avgörande, i kampen mot den växande intoleransen”.

Även SKMA:s ordförande Willy Silberstein talade. Enligt Kvällsposten 24/5 drog Silberstein dagens största applåd när han parallellt med att mana till kamp mot antisemitismen med kraft vände sig mot de antimuslimska opinioner som sökte utnyttja judarnas utsatthet i politiska syften. “Kampen mot judehatet är också en kamp mot dem som hatar andra grupper, muslimer, romer, homosexuella”, förklarade han.

SKMA