Ledare SKMA Nyhetsbrev mars 2025

Är SKMA en vänsterorganisation? Från tid till annan framförs påståendet att SKMA skulle vara ”vänster”. Det är inte sant, vilket alla som följer vårt arbete och läser vår blogg eller nyhetsbrev lätt kan konstatera. SKMA:s uppgift är att uppmärksamma och kritisera antisemitism där den uttrycks, vilket den tyvärr gör både till höger och vänster liksom i en rad andra sammanhang.

Detta försök till politisk etikettering syftar till att misstänkliggöra och förringa effekten av SKMA:s arbete. Det är inget nytt fenomen. När vi kritiserar antisemitiska yttringar på vänsterhåll anklagas kommittén ofta för att stå ”till höger”, eller vara ”pro-israelisk” på palestiniers bekostnad, och blunda för judehat på högerkanten. När vi kritiserar antijudiska uttryck på högerkanten får vi höra att SKMA är ”vänster” och tiger om antisemitismen till vänster eller bland muslimer.

Försöken att stämpla SKMA som ”vänster” har intensifierats, inte minst i sociala medier, sedan den 7 oktober 2023. Denna typ av politisk etikettering tar ingen hänsyn till verkligheten. Det spelar ingen roll att SKMA återkommande kritiserat antisemitiska yttringar i propalestinska demonstrationer och andra opinionsyttringar. På samma sätt har vi upprepade gånger påpekat när kritik av Gazakriget framställs i antisemitiska termer av populära influencers i sociala medier.

Vi har också tidigt, tydligt och enträget påpekat att företrädare för Vänsterpartiet spridit antisemitism. SKMA krävde vid upprepade tillfällen att Vänsterpartiets ledning steg fram och kommenterade detta, och tog ansvar för att göra något åt problemet. Ett parti som kallar sig antirasistiskt måste visa konsekvens. Det dröjde alldeles för länge innan Vänsterpartiets ledning visade att de tog frågan om antisemitism på allvar.

För dem som vill ”vänsterstämpla” SKMA spelar allt detta ingen roll. Vad vi faktiskt skriver och gör är alltid  underordnat kritikernas egen agenda. Kan de ha nytta av att svartmåla SKMA och förringa eller förvrida vår argumentation så görs detta. Det är en del av den politiska polarisering där även begreppet antisemitism kan bli ett vapen att rikta mot en politisk motståndare, utan hänsyn till sanningen.

Vid sin avgång som USA:s speciella sändebud mot antisemitism varnade Deborah Lipstadt just för det politiska missbruket av frågan, som hon ansåg ökat inom såväl högern som vänstern. Deborah Lipstadt har länge kunnat följa utvecklingen både i USA och Europa. Hon sade i en intervju för Haaretz den 15 januari:

”Jag fruktar att antisemitismen håller på att bli en rökridå för partistridigheter, eller bli en del av den politiska polariseringen. Antisemitismen är ett alldeles för allvarligt problem för att användas som politiskt slagträ. Det är oansvarigt.”

Bland SKMA:s medlemmar finns anhängare med olika partipolitiska sympatier. Här finns även flera framstående forskare på området. Det som förenar medlemmarna, liksom våra stödjare, är insikten om antisemitismens förödande konsekvenser, och beslutsamheten att motverka antisemitism, oavsett var den förekommer.

I det här sammanhanget vill jag påminna om SKMA:s historia. Kommittén bildades 1983, i efterdyningarna av Libanonkriget, som ledde till att de antisemitiska yttringarna ökade också i Sverige, inte minst på vänsterkanten. Detta var en tid då vänsterns anhängare ibland förfäktade att vänstern a priori inte kunde vara antisemitisk, eftersom den var ”antirasistisk”. Den typen av argumentation hörs fortfarande, trots att den talar mot förnuft, forskning och kännedom om människans natur. Det är talande att en av kommitténs grundare var den tidigare folkpartiledaren Per Ahlmark. Han hade kunnat intyga att antisemitism aldrig har följt någon höger-vänster-skala.

De som tog initiativ till SKMA:s bildande representerade varken vänstern eller högern, men flera hade sina rötter i Helsingforskommittén och tidens medborgarrättsrörelse, som till exempel Gerald och Monica Nagler. Det finns ett arv från deras tid även inom dagens SKMA. Vi försvarar den liberala demokratin, rättssamhället, medborgerliga rättigheter och alla människors lika värde. Utan den grunden blir det inte trovärdigt att arbeta mot antisemitismen.

Ulrika Knutson

Ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism