SKMA Nyhetsbrev mars 2025
AfD:s framgångar i valet väcker oro, inte minst bland tyska judar.
I det tyska förbundsdagsvalet i februari blev Alternative für Deutschland, AfD, näst största parti med 20 procent av rösterna. Det är den största framgången för ett högerradikalt parti i Tyskland sedan andra världskriget. CDU, som blev största parti, utesluter regeringssamarbete med AfD.
För AfD är motstånd mot invandring, islam och muslimer centrala frågor, men i partiet finns även antisemitiska strömningar. Framträdande företrädare använder återkommande termer och slagord som ansluter till nazistisk ideologi och retorik, och delar av partiet har av det tyska författningsskyddet klassats som högerextremt.
En rad företrädare har förminskat nazismens och Förintelsens betydelse i tysk historia, och angripit den politiska kultur som syftar till att värna minnet av och kritiskt bearbeta denna epok.
Den tidigare partiledaren Alexander Gauland avfärdade 2018 till exempel den nazistiska eran som ”en fågelskit i över 1 000 år av framgångsrik tysk historia”, och den framträdande AfD-politikern Björn Höcke, som förra året bötfälldes för att ha använt ett nazistiskt slagord, har fördömt minnesmonumentet över Förintelsens offer i Berlin som en ”skam”.
Forskare pekar också på att AfD-företrädare, även i förbundsdagen, via kodord återkommande förmedlat antisemitiskt färgade konspirationsteorier, till exempel om så kallade ”globala eliters” inflytande och ett orkestrerat ”folkutbyte”.
Att en femtedel av de tyska väljarna röstade på ett parti som ”delvis är högerextremt och som språkligt och ideologiskt öppet anknyter till högerradikalism och nynazism” bör oroa oss alla, sa Josef Schuster, ordförande för Judiska centralrådet i Tyskland.
”Farhågorna har besannats: En femtedel av väljarna skickar ett högerextremt och antisemitiskt parti till den tyska förbundsdagen. Det är en varningssignal. Från och med i dag är Tyskland ett annat land”, sa Charlotte Knobloch, ordförande för Judiska församlingen i München.