SKMA Nyhetsbrev mars 2025

I samarbete med grundskoleförvaltningen i Malmö har SKMA arrangerat en utbildning för skolledare om Förintelsen och antisemitism.

För tio år sedan startade det regeringsfinansierade hågkomstprojektet där elever och lärare från olika skolor runt om i Sverige ges möjlighet att delta i en utbildning om Förintelsen, antisemitism och rasism. Genom åren har så gott som alla skolor i Malmö deltagit i en hågkomstutbildning. Hundratals ungdomar har tillsammans med sina lärare deltagit i seminarier och studieresor. De goda erfarenheter som deltagarna spridit efter avslutade utbildningar har fört med sig att grundskoleförvaltningen i Malmö beslutat finansiera hågkomstutbildningarna med egna medel.

Förvaltningen har även satsat på att skolledare från Malmö ska ha möjlighet att delta i liknande utbildningar. Detta för att arbetet mot antisemitism och för hågkomst av Förintelsen ska bli mer effektivt på skolorna. I november förra året arrangerades för andra gången en fortbildning för en grupp skolledare från Malmö. Precis som för eleverna innehöll skolledarutbildningen två seminarier och en studieresa till Polen.

Utbildning för skolledare i Malmö. Foto Mathan Shastin Ravid

Skolledarnas utbildning startade med ett tvådagarsseminarium där idéhistorikerna Henrik Bachner och Stéphane Bruchfeld medverkade. Henrik Bachner föreläste om antisemitismens utveckling och idéer fram till Förintelsen och Stéphane Bruchfeld redogjorde för den nazistiska ”världsåskådningen” och hur nazisterna utmålade ”Juden” som ett existentiellt hot mot tyskarnas/”ariernas”/”germanernas” överlevnad.

Därefter följde en fem dagar lång studieresa till Krakow, Auschwitzmuseet och Rabka. Gruppen guidades av Lena Jersenius. Under guidningarna får deltagarna en djupare kunskap om judiskt liv innan Förintelsen, vad den nazistiska ockupationen innebar för både judiska och icke-judiska polacker, och hur den största delen av den judiska befolkningen så småningom helt raderades ut.

Anders Persson. Foto Olle Nordheden

Utbildningen avslutades med ännu ett tvådagarsseminarium med fokus på samtida antisemitism. Föreläsare var Henrik Bachner och statsvetaren Anders Persson. Bachner belyste den nutida antisemitismens centrala föreställningar, språk och politiska kontexter, och ledde en diskussionsövning med utgångspunkt i exempel hämtade ur aktuell debatt. Persson fokuserade på antisemitism efter den 7 oktober 2023 och diskuterade gråzoner och gränsdragningar mot kritik av israelisk politik.

På samma tema ledde Mathan Shastin Ravid ett samtal om antisemitism i skolmiljön. Deltagarna fick först i mindre grupper prata om förekomsten av antisemitism på respektive skola och därefter i helgrupp diskutera hur man kan bemöta och motverka antisemitism i skolmiljön.

Vid det avslutande seminariet medverkade också Stéphane Bruchfeld som bland annat talade om förnekande, förvrängning och trivialisering av Förintelsen.

Gruppdiskussion. Foto Hanna Jansson

I utvärderingarna hävdade flera skolledare att utbildningen kommer att få stor betydelse för hur de kan stötta lärarna i sitt arbete med att lyfta kunskapen om Förintelsen och motverka antisemitism i sina skolor.