Skärmavbild från minoritet.se

Den 6/2 publicerades en reseberättelse av Fredrik Sieradzki, talesperson för judiska församlingen i Malmö, på minoritet.se. Under hösten 2024 deltog Fredrik Sieradzki i en studieresa till Förintelsens platser i Polen som var en del av en utbildning som SKMA arrangerade för ett 20-tal skolledare från Malmö. I Fredrik Sieradzkis text intervjuas bland andra Lena Jersenius, guide och projektledare för Hågkomstprojektet, SKMA:s regeringsstödda utbildningssatsning om Förintelsen, antisemitism och rasism som inkluderar seminarier och studieresor till Förintelsens platser.

Några utdrag:

”Genom vandringarna som leds av Lena Jersenius, projektledare för Hågkomstprojektet, kan vi följa hur det judiska livet utvecklades i Krakow genom århundradena. Vi bekantar oss också med den judiska flickan Teofila ”Toska” Nussbaum, född 1929, som bodde med sin familj i Kazimierz före kriget och som mirakulöst överlevde gettot, Auschwitz-Birkenau och andra umbäranden. Hanna Jansson, pedagog från SKMA, visar oss bilder på Toska och hennes familj och på andra personer vars öden vi får höra om på vår vandring.

– Vi berättar så mycket som möjligt om det som hände för eleverna, men en del detaljer som är otroligt obehagliga nämner jag inte där och då, säger Lena Jersenius.”

”Vi frågar Lena Jersenius om hur alla de tusentals elever som de haft genom åren reagerat när de besöker dessa platser.

-I nästan alla fall kan eleverna känna stark empati med offren, många reagerar väldigt starkt, säger hon.”

”Jag pratar med en av deltagarna, Anne Davidsson, biträdande rektor för Högaholmsskolan i Malmö med elever från förskolan upp till och med sjätte klass:

– Det faktum att det är svårt för invånarna att fortfarande sätta upp en minnesplakett, tycker jag faktiskt knöt ihop resan på ett bra sätt. Det blir så himla tydligt att Förintelsen blev så mycket större och påverkar oss än i dag. Det blev ett starkt besök , säger Anne.

Hon är imponerad av upplägget på resan.

– Det är så mycket man inte känner till om förintelsen. SKMA och inte minst Lena Jersenius har byggt upp en sådan viktig kunskap om ämnet och hur man pratar om det, säger Anne Davidsson.

– Detta är inte bara en studieresa, det är en utvecklingsresa för eleverna. Förutom att verkligen lära sig ämnet, lär de känna sig själva och de andra eleverna och växer på ett personligt plan. Jag tror inte att dessa resor är för vem som helst. Det är viktigt att ha en genomtänkt process kring vem man skickar på dessa resor.

Anne och ett par andra skolledare som jag pratar med tycker att man borde börja prata om Förintelsen redan på mellanstadiet.

– Det är redan för sent att börja undervisa på högstadiet, säger hon. Ska det ha en effekt mot antisemitism och rasism borde vi börja tidigare.”