Under senare år har SKMA återkommande uppmärksammat Elon Musks högerradikala aktivism, så även hans utsträckta arm under Donald Trumps presidentinstallation. Att den uppfattas som en Hitlerhälsning är inte märkligt med tanke på att Musk sedan länge stödjer högerradikala krafter och sprider rasistisk propaganda, sa SKMA:s ordförande Ulrika Knutson till Expressen den 22 januari.

Knutson påpekade att Musk även delat antisemitiska konspirationsteorier om att judar hatar ”vita” och ligger bakom ett påstått ”folkutbyte”, beskrivit migrationen från Afrika till EU som en ”Soros-ledd invasion” och påstått att George Soros eftersträvar ”den västerländska civilisationens undergång”. SKMA:s ordförande varnade för följderna av Musks stöd till högerradikala partier i Europa liksom för hans inflytande på Trump, och vice versa.

SKMA:s budskap var alltså tydligt. Inte överraskande möttes det av förbannelser på den yttersta högerkanten. I en rad inlägg i sociala medier förklarades att Musks hälsning var helt oskyldig och att SKMA är ”en vänsterorganisation som sprider lögner”.

På vänsterkanten insinuerade skribenten Shora Esmailian omvänt att SKMA på något sätt skulle ha relativiserat Musks högerradikala signalerande.

Ett par timmar efter Ulrika Knutsons uttalande om Musk i Expressen publicerade Helsingborgs Dagblad en artikel av Esmailian rubricerad ”Musks heilande förminskas av viktiga organisationer”. I ingressen meddelades att ”Svenska kommittén mot antisemitism normaliserar att världens rikaste man gör fascisthälsning”.

Esmailians metod utgör klassisk s k guilt by association. Den amerikansk-judiska organisationen ADL (Anti-Defamation League) hade hävdat att Musk gjorde ”an awkward gesture in a moment of enthusiasm, not a Nazi salute”. Ett uttalande som är tydligt relativiserande och för vilket ADL på goda grunder mött omfattande kritik, inte minst från en rad judiska organisationer. Esmailian förteg emellertid SKMA:s uttalande om saken och kopplade ihop SKMA med ADL genom att hänvisa till att SKMA ”dagen innan” (!) Musks uttalande hade uppmärksammat ADL:s internationella undersökning av antisemitiska attityder som organisationen hade låtit genomföra hösten 2024. Var detta verkligen något SKMA ville göra ”okommenterat, nu när ADL relativiserat den kanske tydligaste och värsta antisemitiska gesten?”, undrade Esmailian.

För det första uppmärksammade SKMA undersökningen – som Esmailian själv skriver – dagen innan Musks gest. För det andra kommenterade SKMA via sin ordförande händelsen på ett sätt som var motsatsen till ADL:s relativiserande. För det tredje har ADL:s uttalande ingen som helst relevans för attitydundersökningens resultat.

Varför är det viktigt för Esmailian att misstänkliggöra SKMA på detta sätt? Svaret står troligen att finna i en annan, lika ogrundad anklagelse: ”I Sverige har…Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, sedan den 7 oktober 2023 försökt att misskreditera de som står i solidaritet med palestinierna genom anklagelser om antisemitism”, skriver Esmailian. Anklagelsen beläggs inte på något sätt.

Vad SKMA har gjort är att kritisera konkreta antisemitiska yttringar i vissa propalestinska sammanhang. Det handlar bland annat om antijudiska budskap som förekommit vid demonstrationer, om manifestationer som ägt rum utanför synagogor, och om antisemitisk propaganda som spridits av sociala medie-konton som profilerar som propalestinska och inte sällan antirasistiska. SKMA har också kritiserat hyllningar av terrororganisationer, inklusive stödet för den massaker på hundratals civila israeler som Hamas, en islamistisk och djupt antisemitisk rörelse, genomförde den 7 oktober 2023.

En sådan kritik har även framförts av utomstående skribenter. I december 2023 publicerade SKMA:s nyhetsbrev till exempel en artikel av Hynek Pallas som kritiserade tendensen inom delar av den yttersta vänstern att legitimera Hamas terrordåd den 7 oktober som legitimt ”motstånd”. Ett av de exempel han anförde var Shora Esmailians reaktion när nyheten om angreppet spreds den 7/10. Upprymd delade hon på plattformen X en bild som visade hur Hamas tagit sig in i Israel och utbrast: ”Om detta är möjligt, är allt möjligt!”.

SKMA har aldrig riktat svepande anklagelser om antisemitism mot Palestinarörelsen. Tvärtom har vi kritiserat och varnat för den typen av ogrundade och kollektiviserande beskyllningar, till exempel i december 2023 när SKMA underströk att antisemitiska inslag i propalestinska sammanhang ”kan och ska inte, som skett i vissa fall, användas för att på ett generaliserande och misstänkliggörande sätt beskriva manifestationer som riktar kritik mot Israels krigföring i Gaza och uttrycker solidaritet med det palestinska folket.”

Men för Esmailian spelar detta uppenbarligen ingen roll. Det är i sammanhanget beklagligt att Helsingborgs Dagblad inte bemödade sig om att kontrollera Esmailians påståenden, och i både rubrik och ingress dessutom valt att förstärka artikelns falska påståenden om SKMA.

SKMA