SKMA Nyhetsbrev december 2024

Efter att SKMA ifrågasatt SD:s trovärdighet som anti-antisemitiskt parti gick SD till hårt angrepp mot kommittén och utpekade organisationen som politisk motståndare. Angreppet besvarades av SKMA, som även fick starkt stöd av regeringsföreträdare.

Den ökade antisemitismen var en av frågorna som togs upp i SVT:s partiledardebatt den 13/10. I sammanhanget berördes de problem med antisemitism som förekommer både i Vänsterpartiet och i SD, och det hänvisades till SKMA:s kritik mot partiernas förhållningsätt till dessa problem.

SKMA har varit drivande i kritiken mot V:s svårigheter att snabbt och tydligt ta avstånd från antisemitiska yttranden och terrorstöd bland politiska företrädare, men har också framhållit att SD:s försök att framställa sig som ett anti-antisemitiskt parti saknar trovärdighet. SKMA har därtill riktat kritik mot både höger och vänster för att använda frågan om antisemitism som slagträ i politiska syften.

I partiledardebatten avvisade SD-ledaren Jimmie Åkesson SKMA:s kritik av partiet som felaktig och som en ”partsinlaga”. I en kommentar till Aftonbladet den 14/10 sa SKMA:s ordförande Ulrika Knutson att hon inte förstod vad Åkesson menade med ”partsinlaga” och underströk att det finns tydliga belägg för att en rad SD-företrädare uttryckt antisemitism. SKMA hade tidigare ifrågasatt SD:s anti-antisemitism bland annat genom att peka på att även ledande företrädare, däribland Richard Jomshof, ordförande för justitieutskottet, Björn Söder, ordförande för OSSE-delegationen, Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, och Jörgen Fogelklou, kommunalråd i Göteborg, uttryckt misstro och fientlighet mot judar eller appellerat till antisemitiska konspirationsteorier, och att detta inte lett till reaktioner eller sanktioner från partiledningen.

Öppet brev

I ett öppet brev i Aftonbladet den 16/10 avvisade SD på nytt SKMA:s kritik. Undertecknare var Jimmie Åkesson tillsammans med just Jomshof, Söder, Sjöstedt och Fogelklou. Partiet har sedan länge ”nolltolerans” mot antisemitism och rasism, och alla som har ”ideologiskt avvikande uppfattningar” utesluts, förklarade de. SKMA:s kritik tyder på att ”ni inte tycker om Sverigedemokraterna” och kan förstås som ett sätt att försöka ”svartlista och döma ut var femte väljare utan sakliga skäl”, hette det.

     Skärmbild från Aftonbladet 16/10.

I ett svar på SD-politikernas inlägg upprepade Ulrika Knutson i Aftonbladet den 17/6 argumenten för varför SD:s påstådda anti-antisemitism saknar trovärdighet. Att SD konsekvent skulle utesluta företrädare som uttrycker sig rasistiskt stämmer inte, påpekade hon. ”Rasistiska utspel om muslimer och utomeuropeiska invandrare inte bara tolereras utan utgör en kärna i SD:s politik och propaganda. Till antisemitismen är hållningen mer flexibel. Starkt emot när frågan kan användas för att angripa politiska motståndare och minoriteter, betydligt mer förlåtande när det gäller yttringar i de egna leden”, skrev Knutson.

Hon påminde också vad kritiken mot Åkessons medundertecknare grundar sig på:

”En av dem som tillsammans med Åkesson undertecknat inlägget är Richard Jomshof, som i en intervju i Expressen 2015 förklarade att judarna inte är ett problem i Sverige ’eftersom den judiska gruppen är så pass liten.’ Med andra ord: blir judarna fler blir de ’ett problem’.

En annan är Björn Söder, som i DN 2014 ifrågasatte att judar kan vara svenskar och tillade ’att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet’. 2019 deklarerade Söder att George Soros ’är den som drar i trådarna’ i europeisk politik, och gav därigenom understöd till den i högerradikala miljöer utbredda antisemitiskt färgade konspirationsmyten om Soros som en ondskefull omnipotent kraft som styr och manipulerar globala skeenden.

Bland undertecknarna finns även Oscar Sjöstedt, som i en läckt video med stor entusiasm berättar om hur nazistiska arbetskamrater sparkat på djurkadaver och skrikit ’Die Juden’, vilket kollegorna i SD fann omåttligt roligt.

Här finns också Jörgen Fogelklou, SD:s gruppledare i Göteborg. I en intern utredning har SD slagit fast att det finns ’starka indicier’ som kopplar denne till ett grovt antisemitiskt konto på Flashback där det bland annat proklameras att ’Juden är roten till allt ont’.

Till detta kan läggas att ledande SD-politiker luftat konspirationsteorin om att en ’elit’ vill genomföra ett ’folkutbyte’. Att denna mytbildning i högerextrema miljöer har tydligt antisemitiska konnotationer och har lett till terrordåd mot judar och andra grupper är för dessa knappast okänt, men inget som bekymrar.”

Politisk fiende

Knutson kommenterade även undertecknarnas påstående att SKMA:s kritik skulle syfta till att ”svartlista och döma ut var femte väljare”: ”Försöket att lägga över ansvaret för partiledningens svajiga hållning till antisemitism på sina väljare tyder inte på någon större respekt för väljarna.”

”SKMA:s uppgift är att sprida kunskap om, förebygga och motverka antisemitism. Det gör vi oavsett var den förekommer. Nyligen riktade vi skarp kritik mot Vänsterpartiet för dess oförmåga att tydligt markera mot politiker som spridit judefientlighet. Nu gäller kritiken SD och försöken att försköna partiets hållning till antisemitism. Att SD-ledningen svarar genom att försöka misstänkliggöra SKMA:s arbete är bara ytterligare ett exempel på att partiets intresse för att bekämpa hat och fördomar mot judar är begränsat till frågans användbarhet som politiskt slagträ”, avslutade Knutson.

I en replik i Aftonbladet den 18/10 stegrade SD-företrädarna sitt angrepp på SKMA. Kommitténs svar bekräftar att organisationen drivs av en politisk agenda varför SD ”från och med nu betraktar SKMA som en politisk aktör”. ”Vad SKMA uttrycker i olika sammanhang värderar vi således på samma nivå som vore det vilken politisk motståndare som helst”, förklarade Åkesson med flera.

SD:s replik kommenterades av SKMA:s ordförande Ulrika Knutson i Aftonbladet 19/10: ”Den som påtalar SD:s problem med antisemitism och kritiserar partiets bruk av frågan som politiskt slagträ utpekas som politisk fiende. Så agerar bara ett parti som har litet eller inget intresse av sakfrågan: att motverka antisemitismen.”

Stöd för SKMA

I samband med en frågestund i riksdagen den 17/10 hade Liberalernas partiledare Johan Pehrson avvisat SD:s kritik av SKMA. ”Vi har också en dialog med Svenska kommittén mot antisemitism, och det är ett väldigt bra samarbete. Jag betraktar inte deras åsikter som någon form av partsinlaga”, påpekade han. ”För mig är det en viktig organisation som man lyssnar på”, sa Pehrson till TT.

Även Pehrsons uttalande upprörde SD-företrädarna. I repliken till SKMA förklarade de att ”L-ledarens utspel i detta ärende beror på oförstånd”. Undertecknarna hävdade att ”ingen – i synnerhet inte företrädare för nuvarande regering – har någon som helst anledning att ta denna organisation på allvar.”

      Skärmbild från Aftonbladet 23/10 2024.

SD:s kritik mot SKMA avvisades även av statsminister Ulf Kristersson. ”De har fel och vi har rätt, så enkelt är det”, sa han till Aftonbladet den 23/10. ”SKMA har sedan lång tid varit en viktig organisation och det är alldeles uppenbart att den är viktigare nu än på mycket länge, tillsammans med andra som kämpar mot antisemitism”, förklarade Kristersson. ”Vi tar dem på mycket stort allvar och har gjort det under mycket lång tid. Jag tycker de är en viktig röst för en uppenbart väldigt viktig fråga i Sverige”, tillade han.

Ulf Kristersson underströk också att stödet till SKMA:s utbildningar kommer att fortsätta. Detta mot bakgrund av att Josef Fransson, riksdagsledamot för SD, i ett uttalande i Aftonbladet krävt att regeringen ska dra in stödet för SKMA:s hågkomstprojekt, som inkluderar studieresor för elever till Förintelsens minnesplatser. På frågan om han inte anser att staten bör bidra till att skolungdomar får kunskaper om Förintelsen svarade Fransson att det inte är uppenbart och att staten inte ska ”lägga pengar på opinionsbildning”.

”Under all kritik”

SD:s försök att framställa SKMA som en vänsterorganisation kritiserades av en rad borgerliga politiker. Gulan Avci, riksdagsledamot för L och medlem i SKMA, avfärdade påståendena som ”trams”. ”Det är bara att titta på de som är invalda. SKMA är oberoende och uppmärksammar alla som bidrar till att piska upp antisemitismen. Man ska komma ihåg att kommittén granskar aktörer från såväl vänsterautonoma, högerextrema grupper och islamistiska grupper”, sade hon till Aftonbladet den 24/10.

”Att de ifrågasätter kommittén och att enskilda SD-politiker vill stoppa stödet till deras hågkomstresor är under all kritik. Särskilt tajmingen – man gör det här när det är viktigare än någonsin. Man borde istället öka stödet till SKMA och hågkomstresorna, sade Christofer Fjellner, gruppledare för M i Stockholms stad. Fjellner hänvisade även till SD:s rötter i vit maktrörelsen. ”Ett parti med den historien är ett parti som har allra minst råd med den typen av konflikt man nu väljer”, sa han.

I ett mejl till Aftonbladet den 24/10 meddelade SD att partiet inte avser att driva frågan om indraget bidrag till SKMA i budgetsamtal med regeringen.

SKMA

Läs mer: Om SD och antisemitismen