Anders Persson, Inas Hamdan och Henrik Bachner. Foto Forum för levande historia

Sedan Hamas terrorattack i Israel hösten 2023 och det efterföljande kriget i Gaza har antisemitismen ökat kraftigt i stora delar av världen, inklusive i Sverige. Antalet anmälda hatbrott mot judar har stigit markant i många länder, antijudiska slagord har förekommit i propalestinska demonstrationer och spridningen av antisemitisk propaganda i sociala medier är omfattande. Judar vittnar om en tilltagande otrygghet kring att leva med öppen judisk identitet. Samtidigt har debatten om antisemitism blivit alltmer politiserad och polariserad.

För att fördjupa kunskapen om det senaste årets utveckling och förstärka arbetet mot antisemitism arrangerade SKMA en konferens i Stockholm den 6 november 2024 med rubriken ”Antisemitism i skuggan av 7/10 och Gazakriget – tendenser, konsekvenser och lärdomar”.

Föreläsare var Dave Rich, policychef på Community Security Trust och forskare vid London Centre for the Study of Contemporary Antisemitism, samt Meron Mendel, chef för Anne Frank Educational Center i Frankfurt. Rich och Mendel föreläste om utvecklingen i Storbritannien respektive Tyskland sen den 7 oktober 2023. På föreläsningarna följde ett samtal modererat av Karin Kvist Geverts, historiker och föreståndare för The Institute for Holocaust Research in Sweden (IHRS).

Konferensen avslutades med panelsamtal om utvecklingen i Sverige. Det första samtalet hade rubriken ”Antisemitism i Sverige sedan 7 oktober 2023”, där deltog statsvetaren Anders Persson, journalisten Inas Hamdan och idéhistorikern Henrik Bachner. Samtalet modererades av Meriam Chatty, projektledare och sakkunnig på Forum för levande historia. Det andra samtalet hade rubriken ”Blind fläck eller slagträ? Debatten om antisemitism”, där deltog journalisterna Hynek Pallas och Somar Al Naher samt Jonathan Leman, researcher på Expo. Moderator var SKMA:s ordförande Ulrika Knutson.

Konferensen riktade sig framför allt till journalister, politiska beslutsfattare, forskare, lärare samt myndigheter och organisationer som arbetar med att förebygga och motverka rasism och politisk extremism. Konferensen genomfördes med stöd av Gerald och Monica Naglers stiftelse och i samverkan med Forum för levande historia och The Institute for Holocaust Research in Sweden (IHRS). Ca 140 personer deltog. Här kan man läsa en rapport från konferensen.

Här nedan kan man ta del av föreläsningarna och panelsamtalen under konferensen.