Skärmavbild från vilarare.se

Tidningen Vi Lärare (9/12) uppmärksammar en enkätundersökning som fackförbundet Sveriges Lärares genomförde under april-maj 2024, och som visar att extrema åsikter som rasism, kvinnohat och antisemitism är en del av många lärares vardag. Undersökningen genomfördes bland ett repre­sen­tativt urval av förbundets medlemmar som är lärare i skolformerna fritidshem, för­skole­klass, grundskolan och gymnasieskolan. Av 3 181 lärare valde 49 procent att delta.

I Vi Lärare sammanfattas några av undersökningens resultat:

  • I förskoleklass, lågstadiet och på fritidshem uppger var tredje lärare att de har stora problem med kränkande och hatiska uttryck.
  • På högstadiet svarar två av tre lärare att de har sett eller hört elever uttrycka extrema åsikter. Bland annat rasism, hbtq-hat och anti­semitism.
  • Ungefär hälften av högstadielärarna uppger att de under det senaste läsåret minst en gång i månaden hörde hur elever uttryckte verbala kränkningar mot människor på grund av deras hudfärg eller etniska bakgrund. Bland de svarande mellanstadielärarna var motsvarande andel 45 procent.
  • Ungefär fyra av tio högstadielärare uppger att de minst en gång i månaden hörde hur hbtqi-personer kränktes och en lika stor andel hur kvinnor kränktes.
  • Många lärare är osäkra på hur de ska hantera situationer på skolan kring hat, hot och antidemokratiska åsikter, framför allt det som sker utanför själva undervisningssituationen.

Av de nedsättande, kränkande och hatiska uttryck som lärare i studien hört eller sett uttryckas av elever i förskoleklass och lågstadieklass var 8 % respektive 10 % antisemitiska uttryck. För fritidshem, gymnasiet och mellanstadiet var samma siffor 13 %, 19 % respektive 21 %. Högst var andelen antisemitiska åsikter bland de extrema och/eller antidemokratiska åsikter som uttrycks av elever på högstadiet, 28 %.

Knappt hälften av lärarna i studien – oavsett nivå – anser att de i ganska eller mycket liten utsträckning får tillräckligt med stöd från skolledningen i arbetet med elever som har kränkande och/eller hatiska åsikter. ”Jag har inte de verktyg som krävs för att hantera elever som uttrycker anti-demokratiska åsikter eller nedvärderande kommentarer mot marginaliserade grupper”, uppger en lärare som deltagit i undersökningen.

Resultaten av undersökningen är en påminnelse om de betydande problem med antisemitism och andra former av rasism och hat som finns på många skolor. Studien föranleder SKMA att än en gång understryka vikten av långsiktiga utbildnings- och fortbildningsinsatser. SKMA genomför årligen ett stort antal utbildningar och fortbildningar av olika slag med tusentals deltagare, många av dem skolledare, lärare och elever i skolor runtom i hela landet. I SKMA:s fortbildningar läggs alltid stort fokus på antisemitismens historiska rötter samt dess samtida former, uttryck och konsekvenser. Syftet är att öka lärare och andras ämneskunskaper samt ge dem verktyg för att kunna samtala och undervisa om samt bemöta antisemitism i skolan och i andra sammanhang.

SKMA har tillsammans med Forum för levande historia även tagit fram utbildnings- och undervisningsmaterialet ”Antisemitism – då och nu”, som syftar till att ge elever, lärare och andra intresserade forskningsbaserade kunskaper om antisemitism historiskt och idag. Materialet, som främst är utformat för elever i årskurs 7–9, gymnasiet, folkhögskolan och annan vuxenutbildning, finns även i en lättläst version. Tidigare denna höst lanserade SKMA och FLH en uppdaterad, utökad, mer interaktiv och mer lättnavigerad version av materialet, som speglar de senaste årens utveckling.

Se länkarna nedan för exempel på SKMA:s olika utbildningar:

Seminarier för lärare och andra

Årlig konferens om antisemitism

Ungdomsutbildningar

Fortbildningar om Förintelsen

Elevresor till Förintelsens platser

Hågkomstprojektet – SKMA:s regeringsstödda utbildningssatsning


Exempel på SKMA:s utbildningsmaterial:

Antisemitism – då och nu

Eternal Echoes – ett digitalt utbildningsmaterial om Förintelsen

Se även:

Tips till lärare som undervisar om antisemitism

För mer info om SKMA:s utbildningar och fortbildningar kontakta oss gärna på info@skma.se eller 08–6676090!