SKMA Nyhetsbrev oktober 2024
SKMA arrangerade en utbildning för Malmöföreningen Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet. Mycket lärorikt och bra med öppna och ärliga diskussioner om känsliga frågor, tyckte 20-åriga Arshe Razwan.
Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet, UMAF, är en förening för ungdomar och unga vuxna i Malmö. Föreningen hette tidigare Unga muslimer mot antisemitism, och sedan 2017 har SKMA regelbundet arrangerat utbildningar för dess medlemmar. Den 23–25 augusti genomfördes en ny SKMA-utbildning för en grupp på ca 15 personer från UMAF.
Utbildningen leddes av SKMA:s kanslichef Mathan Shastin Ravid och pedagog Niclas Blom, som bland annat föreläste och ledde diskussioner om antisemitism historiskt och idag, propaganda och källkritik på nätet, samt vikten av att agera när någon utsätts för fördomar och diskriminering. Gästföreläsare under utbildningen var Samuel Nudel, som höll ett pass om konspirationsteorier.
En av deltagarna i utbildningen var 20-åriga Arshe Razwan, som säger att hon valde att gå med i UMAF för att hon har ett engagemang för mänskliga rättigheter och att alla ska kunna känna sig trygga oavsett bakgrund och identitet. Hon säger också att hon märkt hur utsatt den judiska minoriteten i Malmö är, och att antisemitismen i hennes hemstad blir tydligare under perioder som denna när Israel-Palestinakonflikten eskalerar och får stor uppmärksamhet. Vi ställde ett par frågor till Arshe om utbildningen.
Vad tyckte du om SKMA:s utbildning?
Jag tycker att det har varit ytterst intressant och lärorikt! Det som lyfts i utbildningen är högaktuellt i vår tid och mycket av det gäller också andra former av rasism, inte bara mot judar. Sådana här utbildningar känns jätteviktiga eftersom många missar eller blundar för ”varningssignaler” på djuprotad rasism och främlingsfientlighet i samhället. Alla är till exempel inte medvetna om, eller bryr sig om, att stereotyper, fördomar och opassande ”skämt” kan ha en stor påverkan på dem som drabbas i vardagen. Som föreläsarna visade under utbildningen är det många idag som har dålig kunskap om antisemitism. Det understryker att vi alla måste ta vårt ansvar och upplysa varandra om vilka konsekvenser lögner och hat mot olika grupper kan få.
Var det något som var extra intressant eller viktigt?
Diskussionerna om konspirationsteorier om judar men även andra grupper, sådan propaganda stöter jag själv och andra i min ålder ofta på till exempel i sociala medier. Och diskussionerna om kodorden och andra vanliga begrepp! Det är sådant många slänger sig med, ofta omedvetet. Det kan handla om att man hör folk prata om israeler när de egentligen sprider gamla myter om ”de mäktiga judarna”, som till exempel att ”alla företag ägs av israeler”. Men det kan också vara ord som ”sionister” och ”globalister”, som ibland används för att sprida antisemitiska konspirationsteorier. Det var väldigt intressant att lära sig mer om kodorden i antisemitisk propaganda och hur de används idag. Jag tror att jag kommer ha stor nytta av det framöver.
En annan sak jag verkligen tyckte om var det öppna samtalsklimatet under utbildningen. Vi hade sansade och respektfulla men samtidigt väldigt öppna och ärliga diskussioner om ämnen som annars ofta är ”heta”. Vi pratade till exempel väldigt mycket om vad som är legitim kritik mot Israels politik och vad som är antisemitism i debatten om Israel och Palestina. Det är ett ämne där jag tror att många är väldigt okunniga, och det är ett ämne som kan vara känsligt och där man ofta känner att man måste ”trippa på tå”. Men det var väldigt kul, och kändes befriande, att kunna bolla tankar och idéer med kunniga föreläsare på ett sätt som man sällan kan göra i skolan eller i sin vardag.
Jag skulle verkligen rekommendera SKMA:s utbildning till alla som är intresserade av dessa ämnen!
Intervjuare: Mathan Shastin Ravid