Sydsvenskans och andra mediers avslöjanden om att V-politiker spridit antisemitism och uttryckt stöd för terrorrörelser ledde under sommaren till krav på Vänsterpartiets ledning att tydligt markera mot dessa yttringar och ställningstaganden. Efter en lång tystnad och stegrad kritik, bland annat från SKMA, kom till slut avståndstaganden från partiledaren Nooshi Dadgostar och partisekreteraren Aron Etzler. ”Antisemitism och rasism har ingen plats i Vänsterpartiet eller i Sverige. Det är självklart att Vänsterpartiet bekämpar antisemitism och rasism var än det dyker upp”, sa Dadgostar till DN den 3/9.
En av dem som författat och delat antisemitiska budskap var vice ordföranden för V i Malmö, Orwa Kadoura. Han har i inlägg i sociala medier spridit myten om en judisk världskonspiration, delat en bild som reproducerar medeltida blodsanklagelser och likställt Israel med Nazityskland. Enligt Sydsvenskan har han även delat inlägg som uttrycker stöd för Hamas terrorattack i Israel den 7/10 2023.
Med hänvisning till de budskap som Kadoura spridit sa Dadgostar: ”Vi sprider inte den typen av hatiskt material. Det ska man inte göra. Det är inte våra grundvärderingar.” ”En del av det han spridit kopplar till antisemitiska troper”, förklarade Etzler (Dagens ETC 22/8). V-ledningen uppgav att man förde samtal med Kadoura, som sades ångra att han delat antijudisk propaganda.
Den 19/9 meddelade Kadoura på Facebook att han lämnar Vänsterpartiet, besviken över partiets agerande. I inlägget visas ingen ånger, inte heller medger Kadoura att han skulle ha spridit antisemitiska inlägg.
Kadoura får stöd i denna hållning av Vänsterpartiet i Malmö, som i en kommentar på sin hemsida den 20/9 beklagar Kadouras avgång och angriper partiledningen och medier för den kritik som riktats mot dennes yttranden och agerande. Mediers granskning av Kadoura och Vänsterpartiet är uttryck för ”islamofobi och övergranskning av araber”, heter det. Det sägs att Kadoura skulle ha begått ”misstag”, men vilka dessa skulle vara förklaras inte.
I stället för att ta ställning till den kritik som riktats mot de antisemitiska budskap Kadoura förmedlat antyds att det handlat om angrepp på Kadoura som person. Medierna har anklagat Kadoura för att vara ”judehatare”, påstås det. ”Detta är så fel det bara kan bli. Orwa är en varm person som månar om alla människors välbefinnande”, meddelar V i Malmö.
Osakliga påståenden i medier bör självfallet bemötas, och det finns all anledning att kritisera den politiska instrumentaliseringen av kontroversen, något bland annat SKMA gjort. Men inget av detta har relevans för frågan huruvida V kan ha företrädare som sprider antisemitism och stöder terrorklassade rörelser.
Det är också anmärkningsvärt att företrädare för ett parti som säger sig vara ”antirasistiskt” tycks vilja antyda att en politiker som är en ”varm person” inte kan ge uttryck för rasistiska uppfattningar, eller att beskriva spridandet av rasistisk propaganda som förenligt med omsorg om ”alla människors välbefinnande”. Det är osannolikt att V i Malmö skulle ha argumenterat på detta sätt om saken gällt andra rasismer än den som drabbar judar.
Denna selektiva ”antirasism” tycks inte heller vara begränsad till V i Malmö. Enligt SvD (20/9) har en rad vänsterpartistiska riksdagsledamöter ”gillat” Kadouras Facebookinlägg. Aron Etzler förklarar detta med att ledamöterna ”kan vilja uttrycka sin medkänsla när någon lämnar efter att ha varit aktiv länge”. Kanske det, men det borde naturligtvis kunna göras utan att uttrycka uppskattning för ett inlägg där författaren demonstrativt vägrar ta ansvar för den antisemitism denne spridit och istället går till angrepp mot den partiledning som kritiserat detta.
”Det är självklart att Vänsterpartiet bekämpar antisemitism och rasism var än det dyker upp”, sa Dadgostar. Men tyvärr är det uppenbart att detta är långtifrån självklart i alla delar av partiet, i alla fall när det gäller antisemitism.
Den senaste tidens ökade politiska instrumentalisering av frågor om i synnerhet antisemitism och islamofobi har visat hur svårt alltför många i olika sammanhang och politiska riktningar har att stå för en konsekvent antirasistisk linje. Fler, inte minst på ansvarigt politiskt håll, måste stiga fram och ta sitt ansvar för att vända en farlig utveckling.
Ulrika Knutson
Ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism