Skärmavbild från Instagram

I slutet av maj publicerades videon ”Allsvenska Parodin 2024” på bl.a. YouTube, Facebook, Instagram och TikTok. Komikern Viktor Klemming har skrivit och regisserat videon, som ska föreställa ett rap battle mellan olika klubbar i herrallsvenskan i fotboll. Bland de medverkande i videon finns förutom Klemming själv också bl.a. komikern och radioprataren Jakob Öqvist Nörgaard, influencern ”Wonderboi” (”Wonderboidead” på Instagram) som enligt Medieakademin var ”mäktigast på TikTok” 2023, och ståuppkomikern Abdi Mohammed. Den sistnämnde representerar vid ett tillfälle i videon klubben Halmstads BK, och rappar bl.a. ”Vi äger er så mycket, ni kan kalla oss för judar”. När orden uttalas visas en Davidsstjärna i guld, innan Mohammed vänder sig om och något som ska föreställa en kippa syns på hans huvud.

Videon reproducerar på ett tydligt sätt antisemitiska troper om makt och pengar. Och det handlar inte om en drift med dessa stereotyper – i videon förekommer inte den minsta antydan om att vad som förmedlas är falska rasistiska bilder – utan om ett medvetet exploaterande av antijudiska fördomar.

Klemmings video har i dag, ungefär en månad efter att den publicerades, fått över 160 000 visningar och ca 2 300 kommentarer på YouTube. Varken där eller på Klemmings sidor på Facebook, Instagram och TikTok, där videon också lagts ut, har SKMA i skrivande stund kunnat hitta en enda kommentar i kommentarsfälten som påtalar och kritiserar det antisemitiska budskapet i videon. På Klemmings Instagramsida återger en av hans följare däremot raderna om judar med ordet ”haha” och skrattemojis efter. Kommentaren ”gillas” av 15 personer, en av dem är Klemming själv.

Klemmings video är ännu ett exempel på hur ogenerad och accepterad, ibland även applåderad, antisemitismen är i vissa sammanhang. Det är till exempel tydligt i vissa opinionsyttringar som rör Israel men också, som SKMA tidigare uppmärksammat, i den svenska rapmiljön, där troper om judar som mäktiga, rika, snåla och giriga återkommande spridits av kända svenska artister.

I den svenska debatten om rasism påstås ofta att antisemitismen, till skillnad från andra typer av fördomar och rasism, skulle vara helt otillåten och ständigt mötas av starka fördömanden. Denna bild är, som SKMA vid flera tillfällen påpekat, falsk, något som även tydliggörs av de muntra reaktionerna på och frånvaron av kritik mot Klemmings antisemitiska video.

SKMA