SKMA Nyhetsbrev juni 2024 

Säpo bekräftade i slutet av maj de uppgifter som kom från den israeliska underrättelsetjänsten Mossad om att den iranska regimen rekryterat svenska kriminella nätverk för att utföra våldsdåd i Sverige. Exempel på detta är, enligt israeliska uppgifter, angreppen mot den israeliska ambassaden i januari 2023 och maj i år. Efter att skott avlossats vid ambassaden i maj höjde polisen säkerheten även vid judiska institutioner.

Aron Verständig. Foto Karl Gabor

Enligt Säpo riktas Irans säkerhetshotande aktivitet både mot israeliska och judiska mål i Sverige. ”Det kan handla om att skada israeliska och judiska intressen, mål och verksamheter i Sverige,” skriver Säpo.

Att Iran använder gängkriminella för att genomföra terrorattacker i Sverige är djupt oroande, sade Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig till Aftonbladet. ”Det bidrar till ytterligare ökad otrygghet bland svenska judar i en väldigt explosiv konflikt som är väldigt polariserande i samhället.”

”Säkerheten kring judiska och israeliska objekt har höjts sedan tidigare, men jag har stor respekt för att den här situationen är oerhört obehaglig för många judar i Sverige. Ni ska veta att regeringen, Polismyndigheten och Säkerhetspolisen tar detta på mycket stort allvar”, sade  statsminister Ulf Kristersson i ett uttalande.

Under fjolåret avslöjades att iranska agenter misstänkts ha planerat mord på svenska judar, däribland ordföranden för Judiska centralrådet.