En ny rapport från Brå visar att antalet anmälda antisemitiska hatbrott under perioden 7 oktober till 31 december 2023 var närmare fem gånger så många som motsvarande period året innan.
Ett antisemitiskt motiv identifierades i 110 av de hatbrottsmarkerade anmälningarna under den undersökta tidspeioden, 2022 var motsvarande antal 24.
De vanligaste brottsrubriceringarna var hets mot folkgrupp (39 procent) och skadegörelse (28 procent). Samma brottskategorier var även vanligast under hösten 2022.
I cirka 20 procent av anmälningarnas framgår någon form av koppling till Hamas terrorattack den 7 oktober eller det efterföljande Gazakriget. Dessa anmälningar gäller bland annat antisemitiska plakat och uttalanden i samband med demonstrationer, men även hot och kränkningar mot enskilda individer som utifrån sin judiska bakgrund anklagats för Israels krigföring i Gaza, skriver Brå.
Det bör noteras att den av Brå redovisade statistiken inte säger mycket om det faktiska antalet antisemitiska hatbrott under tidsperioden. Som Brå påpekar ger statistiken över polisanmälda hatbrott ”endast en uppskattning av antalet anmälda hatbrott som hatbrottsmarkerats”.
Rapporten utgör en delredovisning av det regeringsuppdrag Brå fått som handlar om att ta fram kunskap om den judiska minoritetens utsatthet för antisemitism i Sverige. Slutredovisningen av uppdraget kommer 2025.