Ledare SKMA Nyhetsbrev mars 2024

Vad gör SKMA? Jag undrar om frågan har ställts så ofta, så uppriktigt och så uppfordrande som under det senaste halvåret. Ibland med naken desperation i rösten, och det är inte konstigt. Vi lever i en hård tid, en tid av sorg och oro. Antisemitismen ökar kraftigt, vilket märks på olika sätt, inte minst på sociala medier.

Oron ökar bland svenska judar, både för hoten mot judiska institutioner och för den personliga säkerheten. Nyheten om att Irans underrättelsetjänst planerat att mörda tre svenska medborgare, för att de är judar, chockade hela det svenska samhället. Bland de hotade fanns Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet. Han imponerade med mod och pedagogiskt lugn när han berättade offentligt om händelserna, som huvudsakligen utspelade sig under 2021. Men oron är ju inte över för det. Detta kan hända igen.

”Alla” vet det inte, men inom SKMA vet alla att antisemitismen göds och förstärks när konflikten mellan Israel och Palestina intensifieras. Kriget i Gaza, som inleddes den 7 oktober, med Hamas blodiga terrorattack på Israel, har aldrig krävt så många civila liv som nu, hösten-vintern 2023-2024. Många ur den israeliska gisslan sitter ännu fängslade i Hamas tunnlar. Lidandet både bland israeliska och palestinska familjer är obeskrivligt. Kravet på eld-upphör i kriget är starkt, över hela världen.

Så vad gör SKMA? Vi deltar inte i debatten om Israel och Palestina, däremot reagerar vi när denna debatt inrymmer antisemitiska uttryck eller retorik som förvanskar och relativiserar Förintelsen. Och vi kan konstatera att kriget i Gaza har effekter som oacceptabelt ökar antisemitismen, även i Sverige, effekter som inte skiljer mellan staten Israels politik och enskilda individer som är judar.

SKMA är en religiöst och politiskt obunden organisation, och det är en styrka. Vi förenas i ett syfte, nämligen att motverka och sprida kunskap om antisemitism och andra former av rasism.

SKMA är ingen myndighet eller offentlig institution. Vi är en kommitté som bygger helt på enskilda människors engagemang och generösa ekonomiska bidrag. Så har det varit i fyrtio år, och så bör det förbli. SKMA har alltså inget kontinuerligt statligt eller kommunalt stöd, även om vi uppbär visst stöd för enstaka utbildningssatsningar, främst det så kallade Hågkomstprojektet, som glädjande nog engagerar både den nuvarande och tidigare regeringar. Utbildning av elever, lärare och skolledare är SKMA:s ryggrad, tillsammans med opinionsbildning och kunskapsinhämtning om antisemitism och rasism.

Just det faktum att SKMA är en oberoende och självständig kommitté har bidragit till vår trovärdighet. Vi är ingen myndighet, men många myndigheter har genom åren sökt kunskap och vägledning hos SKMA:s forskare och utbildare. Det gäller Forum för levande historia, Förintelsemuseet, Centrum mot våldsbejakande extremism såväl som kommuner, riksdag och regering. Det gäller också de judiska institutionerna i Sverige, som på sina hemsidor tryggt kan hänvisa till SKMA:s rapporter och pågående omvärldsanalys, som ständigt uppdateras på vår blogg. Under hösten och vintern har också många enskilda vänt sig till SKMA för frågor om antisemitism och rasism. SKMA:s kansli kan intyga att mängden frågor ökat markant.

Som oberoende kommitté är SKMA ändå starkt beroende  ̶  av sina medlemmar och sina bidragsgivare. Utan detta starka stöd kan SKMA inte bedriva sin viktiga uppgift. SKMA har en liten grupp fasta medlemmar, där majoriteten är forskare och experter, ledande på området antisemitism och rasism, folkrätt och historia.

Lika viktiga är våra stödmedlemmar, i skrivande stund har SKMA drygt 600 stödmedlemmar i sina led. Deras stöd är centralt för vårt oberoende, inte bara genom medlemsavgifter, utan genom ett starkt engagemang, egna kunskaper och och viljan till fortbildning.

En insikt om förenar SKMA:s experter och enskilda stödmedlemmar är just viljan till fortbildning. Antisemitismens främsta redskap är lögner, hot och konspirationsteorier. Vi måste arbeta med fakta och saklighet. Vi inser också att vi måste arbeta långsiktigt och uthålligt. Attityder går att påverka, också till det bättre. Detta är vad SKMA gör  ̶ med sina generösa bidragsgivares och stödmedlemmars hjälp.

Ulrika Knutson

Ordförande för Svenska kommitten mot antisemitism