SKMA Nyhetsbrev mars 2024

Som ett led i arbetet mot antisemitism har regeringen givit Skolverket i uppdrag att genomföra en nationell studie i syfte att kartlägga barns, elevers och personals upplevelser av nutida antisemitiska uttryck, incidenter och attityder i skolväsendet.

I uppdraget ingår även att beskriva hur skolan arbetar för att motverka antisemitism samt att lämna exempel på insatser som bidrar eller har bidragit till att motverka antisemitism inom skolväsendet. Uppdraget ska slutredovisas den 1 december 2025.

Skolminister Lotta Edholm. Foto Kristian Pohl, Regeringskansliet

Uppdraget har sin grund i att antisemitism är ett växande problem i samhället, meddelar regeringen. ”Vi har ju tyvärr sett en enorm ökning av antisemitiska uttryck i hela vårt samhälle och även i skolan och det måste vi göra någonting åt”, sade jämställdhetsminister Paulina Brandberg till SR i samband med att initiativet presenterades.

På regeringens hemsida förklarade Brandberg att inga judar i Sverige ska behöva vara rädda för att vara öppna med sin identitet. ”En nyckelfråga är judiska barns och elevers situation, särskilt i skolväsendet”, sade hon. ”Antisemitismen är skadlig både för de enskilda som utsätts, för judiskt liv i Sverige och för samhället som helhet. Arbetet för att motverka antisemitism kräver insatser i hela samhället, inte minst i skolväsendet”, sade skolminister Lotta Edholm.

Utbildningens roll för att förebygga och motarbeta antisemitism stod även i fokus när regeringens arbetsgrupp ”Samling för judiskt liv” möttes den 9 februari: ”Lärare behöver verktyg för att möta den samtida antisemitismen i undervisningen. Kunskap om antisemitism och om dess olika uttryck, från de mest oförtäckta till de mer subtila behöver öka”, sade Lotta Edholm.