SKMA Nyhetsbrev mars 2024

I september 2023 presenterade regeringen sin budget för 2024, som innehöll fortsatta satsningar på utbildningar om antisemitism och Förintelsen. Bland annat tillkännagavs fortsatt stöd till Hågkomstprojektet, SKMA:s regeringsstödda utbildningssatsning om Förintelsen, antisemitism och rasism. Utbildningarna, som främst riktar sig till elever och lärare från högstadieskolor, inkluderar seminarier och studieresor till Förintelsens platser i Polen.

Statsminister Ulf Kristersson och kulturminister Parisa Liljestrand på Akalla grundskola. Foto Regeringskansliet

Grundutbildningarna inom projektet, som alla deltagare genomgår, är sammanlagt 10–12 dagar långa. Eleverna erbjuds dessutom möjligheten att delta i fördjupande fortbildningar om bland annat nutida antisemitism, afrofobi, antiziganism, islamofobi, hatbrott och konspirationsteorier. Lärare i projektet erbjuds fördjupande fortbildningar om Förintelsen och antisemitism samt om hur man kan undervisa i dessa ämnen. Sedan 2014, då SKMA fick sitt första regeringsuppdrag av detta slag, har över 2 000 elever och lärare från nästan 350 skolor över hela landet utbildats inom projektet.

En av de skolor som deltagit i Hågkomstprojektet är Akalla grundskola i Stockholm. Den 26 januari besökte statsminister Ulf Kristersson och kulturminister Parisa Liljestrand skolan för att träffa elever och lärare som berättade om vad de lärt sig och upplevt under seminarierna och studieresan. I samband med besöket på skolan höll ministrarna en pressträff där man bland annat meddelade att regeringen utöver de 6 miljoner kronor som man avsatte i höstbudgeten kommer att satsa en extra miljon kronor på hågkomstutbildningar och att dessa extrapengar ska öronmärkas för skolor i socioekonomiskt utsatta områden.

En central aspekt av SKMA:s regeringsstödda utbildningssatsning är att varje grupp består av elever och lärare från olika skolor på en ort eller i ett område, dessutom strävar SKMA alltid efter att blanda skolor från innerstad och förorter, centralorter och landsbygd. I såväl elevers som lärares utvärderingar framhålls återkommande att en av de många styrkorna med SKMA:s projekt är att deltagare med olika socioekonomiska, etniska och religiösa bakgrunder och identiteter möts för att tillsammans lära sig mer om Förintelsen, antisemitism och rasism.

Hågkomstprojektet: Elever och lärare från Malmö besöker det före detta koncentrations- och förintelselägret Auschwitz. Foto Lena Jersenius

Av de totalt 7 miljoner kronor som regeringen avsätter för utbildningsinsatser om och hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser under 2024 tilldelas SKMA 5,2 miljoner, resten av summan delas mellan Forum för levande historia och Voksenåsen. SKMA välkomnar regeringens fortsatta satsningar på Hågkomstprojektet, som möjliggör att fler unga och vuxna från olika platser i Sverige kan utbildas om dessa viktiga och aktuella samhällsfrågor. Under 2024 beräknar SKMA att omkring 500 elever och lärare kommer att delta i olika utbildningar inom projektet.

Lena Jersenius

Projektledare för Hågkomstprojektet.