SKMA Nyhetsbrev mars 2024
Den 18 januari arrangerade Kulturhuset i Stockholm i samverkan med DN en samtalskväll om effekterna av kriget mellan Israel och Hamas i Sverige. I ett första panelsamtal, modererat av SKMA:s ordförande Ulrika Knutson, diskuterades hur terrorn och kriget påverkat antisemitiska och islamofoba strömningar i Sverige.
Idéhistorikern Henrik Bachner beskrev hur antisemitismen förstärkts sedan den 7 oktober, bland annat i form av hatbrott, trakasserier och en omfattande spridning av hat och konspirationsteorier i sociala medier. Nalin Baksi, sjuksköterska, skribent och tidigare riksdagsledamot för S, hävdade att den antisemitism som länge märkts främst i islamistiska grupper nu sprids i bredare grupper. Det mest skrämmande är den öppenhet med vilken judehat uttrycks efter den 7 oktober, sade hon.
DN-journalisten Niklas Orrenius beskrev utvecklingen i Malmö. Han påminde om att antisemitism återkommande blossat upp i samband med att Israel-Palestinakonflikten förvärrats och att detta varit tydligt även under hösten, bland annat i form av bilkaravaner som firade Hamas attacker. Orrenius pekade även på hur antisemitismen i Malmö används av högernationalister för att slå mot muslimer, och hur judefietlighet och islamofobi förstärker varandra.
Inas Hamdan, journalist på Sydsvenskan, belyste hur spridningen av judehat och antisemitiska konspirationsteorier ökat i sociala medier efter 7/10, inte minst bland unga på Tiktok, och menade sig se en normalisering av antisemitism i vissa sammanhang. Men även den antimuslimska rasismen har ökat i sociala medier efter den 7 oktober, och också den uttrycks alltmer öppet, underströk Hamdan.
I två påföljande paneler diskuterades dels hur terrorn och kriget påverkat den bredare politiska debatten, dels medierapporteringen om kriget och mediers ansvar för att stävja hat och hot i sociala medier. Panelsamtalen kan ses på Kulturhusets kanal på Youtube.