Ekot avslöjar att den iranska regimen misstänkts ha planerat att mörda svenska judar. Granskningen visar att två hemliga agenter kopplade till den iranska underrättelsetjänsten ska ha kartlagt tre tilltänkta mordoffer. En av dem som kartlagts är Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet.

Agenterna, ett iranskt par, greps i Stockholmsområdet 2021 misstänkta för stämpling till terrorbrott. Samstämmiga uppgifter till Ekot visar hur det misstänkta agentparet kartlade Aron Verständig och ytterligare två utpekade svenska judar. De samlade på sig bilder och adressuppgifter, rapporterar Ekot. Utredningen är hemligstämplad, men enligt Ekots källor har paret kopplingar till Islamiska revolutionsgardet, som är en av regimens säkerhets- och underrättelseorganisationer.

Skärmbild från Ekot, SR.se

Åklagare Hans Ihrman uppger för Ekot att misstankarna om mordplaner stärktes under utredningen, men att bevisningen inte räckte för att väcka åtal. I stället utvisades paret till Iran 2022. De betraktades som ett allvarligt säkerhetshot mot Sverige.

Avslöjandet är skrämmande men inte helt förvånande. Den iranska regimen har även tidigare varit eller misstänkts för att vara inblandad i attacker mot judiska mål i olika länder.

Så sent som förra året meddelade tyska myndigheter att Irans revolutionsgarde misstänktes ligga bakom flera angrepp mot judiska mål i landet. Det handlade om skott som avlossats mot en synagoga i Essen, ett brandanslag riktat mot en synagoga i Bochum och anstiftan till brandattentat riktat mot en synagoga i Dortmund. Gärningspersonerna misstänktes även ha spanat på ordföranden för Judiska centralrådet i Tyskland, varför hotbilden mot denne höjdes.

I fokus för polisutredningen stod en tysk-iransk man som misstänkts ha lett en cell som för det iranska revolutionsgardets räkning skulle utföra attacker mot mål i Tyskland. Mannen tros ha tagit sig till Iran. I december 2023 dömdes en annan tysk-iransk man till fängelse för brandanslaget mot synagogan i Bochum. Domaren fastslog att planen för angreppet kom från den iranska regimen.

Den iranska regimen har även kopplats till det av libanesiska Hizbollah utförda bombdådet mot det judiska centret i Buenos Aires 1994 då 86 personer dödades.

Ekot beskriver Irans motiv för att attackera judar i runt om i världen som ”ett sätt att slå mot huvudfienden Israel”. Det är dock viktigt att se att den iranska regimens förhållningssätt till Israel är intimt förbunden med en ideologiskt förankrad antisemitism.

Den iranska regimen sprider sedan länge en extrem antijudisk propaganda som inte enbart kan kopplas till dess kamp mot Israel, en kamp som för övrigt riktar sig mot Israels existens. Antisemitismen, och framför allt mytbildningar om judiska konspirationer, används som ett sätt att ”förklara” globala skeenden. Förra året spred den iranska regimen till exempel påståenden om att koranbränningarna i Sverige var en del av ”sionisternas globala plan” för att skända islam, lögner som även ekades av dess allierade i Hizbollah och Houthirörelsen. Men antisemitiska konspirationsteorier utnyttjas också för att avleda uppmärksamhet från protester mot förtryck i Iran. Denna propaganda göder hat mot judar runt om i världen och kan inspirera till våld och terror.

Ekots avslöjande handlar om ett konkret och mycket allvarligt hot. Uppgifterna understryker emellertid även allvaret i den allmänna hotbild som finns mot judar och judiska mål i Sverige och behovet av en förstärkt säkerhet vid judiska institutioner.

SKMA