SD fortsätter att hetsa mot islam och muslimer. I linje med Jimmie Åkessons tal på SD:s landsdagar i november utmålar justitieutskottets ordförande Richard Jomshof i intervjuer i Aftonbladet och Sveriges Radio idag (22/1) islam och muslimer som ett hot mot Sverige. Jomshof beskriver islam som ”en väldigt främmande och imperialistisk ideologi”, ”någonting väldigt farligt”, och kräver att symboler för islam ska begränsas i det offentliga rummet.

Justitieminister Gunnar Strömmer och jämställdhetsminister Paulina Brandberg har i kommentarer påpekat att SD:s krav strider mot religionsfriheten. ”Självklart ska religiösa symboler få synas. Bedrövligt att en sådan sak ska behöva påtalas”, skriver Brandberg.

Det är välkomna men otillräckliga markeringar. Regeringen måste även tydligt ta avstånd från SD:s antimuslimska hets. Det handlar om en mycket farlig retorik som skapar otrygghet och rädsla, och som kan inspirera till våld mot muslimer.

SKMA