Filmklipp från demonstrationen

Den 27/1, på Förintelsens minnesdag, hölls en minnesstund i Stockholms stora synagoga för Förintelsens offer. I samband med minnesstunden demonstrerade 15-20 personer utanför synagogan, viftade med palestinska flaggor och skanderade slagord som ”terrorstämpla Israel”, ”Israel mördare” och ”småbarnsslaktare”. (Klicka på första bilden för att se ett kort klipp filmat av en förbipasserande.)

Personerna som demonstrerade utanför synagogan tycks tillhöra ”Together for Palestine”, en av arrangörerna för den stora propalestinska demonstration som ägde rum i Stockholm tidigare samma dag under parollen ”Aldrig igen för någon”. Dagen efter den stora demonstrationen publicerades inlägg på gruppens Instagramkonto och Facebooksida där man bl.a. skrev att man marscherat genom Stockholms gator ”i ljuset av dagen för förintelsens offer” och ”som en enad röst mot antisemitism och rasism” för att ”uppmärksamma historiens mörka kapitel och stoppa ytterligare ett folkmord”.

Filmen på Instagram

”Together for Palestine” publicerade också själva en film från den mindre demonstrationen utanför synagogan där man kunde se personer som var på väg in till minnesstunden (se andra bilden för skärmdump från Instagram). Filmen är nu borttagen, men SKMA hann ta del av innehållet innan den raderades. Förutom ovan nämnda paroller skanderades även ”krossa sionismen”, ett slagord som i många fall betyder att staten Israel måste avskaffas eller ”krossas”.

I november skedde något liknande i Malmö, då personer med palestinska flaggor brände en israelisk flagga och skanderade ”Down, down Israel” utanför stadens synagoga. Det finns anledning att upprepa det vi sa då: att hålla antiisraeliska manifestationer framför en synagoga är att utpeka judar som kategori som ansvariga för Israels politik, denna typ av kollektivt skuldbeläggande är en grundläggande beståndsdel i all antisemitism. Att det denna gång dessutom sker i samband med en minnesstund på Förintelsens minnesdag, då judar i Sverige och hela världen sörjer sina mördade släktingar, understryker ytterligare det respektlösa och oacceptabla i agerandet.

SKMA