I höstas sade L-politikern Carl B Hamilton att gränsen för L när det gäller samarbetet med SD skulle gå vid om ”de skulle börja uttala sig på samma sätt om judar” som Richard Jomshof (SD) gjort om islam (ett uttalande Hamilton senare backade ifrån). Detta uttalande användes av många för att sprida en felaktig och trivialiserande bild av förekomsten av och reaktioner på antisemitism både i Sverige generellt och i SD som parti. En av dem var Magasinet Paragrafs chefredaktör Dick Sundevall.

I en text i Magasinet Paragraf den 24/8 2023 påstod han att antisemitism inte tolereras ”i vårt land” och antydde att judefientlighet endast accepteras ”bland NMR-medlemmar och en och annan förvirrad SD-anhängare som inte har koll på vilka man ska hata och kränka som SD-trogen – nämligen muslimer.”

Skärmavbild från Magasinet Paragraf

Den 12 januari i år reproducerade Sundevall ett annat vanligt mönster, inte minst under perioder som denna, då konflikten mellan Israel och Hamas lett till ett regelrätt krig. I en krönika i Magasinet Paragraf med rubriken ”Vår tids übermensch” gav Sundevall bl.a. uttryck för den i antisemitisk propaganda och inom vissa ”israelkritiska” opinioner vanliga bilden av judar som en privilegierad grupp när han hävdade att Israels regering minsann inte var ”fridlyst” från kritik och granskning ”för att den består av judar”. ”För 80 år sedan”, fortsatte Sundevall, ”utsatte Nazityskland miljoner och åter miljoner judar för folkmord. Nazisterna såg sig som übermensch och agerade utifrån det. Det oerhört sorgliga i det som nu sker i Gaza är att det nu är en judisk regering och judiska soldater som agerar übermensch med rätt att döda och skada alla de stöter på i Gaza.”

Analogier och likställanden av det slag som Sundevall framför här ovan har sedan decennier spelat en viktig roll i antisemitiska diskurser, inte minst i vissa typer av s.k. Israelkritik. De förvanskar och relativiserar Nazitysklands folkmord på Europas judar, framställer judar som kopior av sina historiska bödlar och syftar i många fall till att avlegitimera Israel. Frekvensen av sådana här jämförelser och likställanden med Nazityskland i debatten om världens enda stat med judisk befolkningsmajoritet (det förekommer inte tillnärmelsevis lika ofta, och aldrig med samma intensitet, i debatter om andra konflikter) avslöjar att det egentligen handlar om något annat än endast saklig kritik mot Israel och landets krigföring.

På kort tid har alltså Sundevall i ett par texter i en etablerad nättidning först kraftigt bagatelliserat hatet och hotet mot judar för att sedan ansluta sig till en antisemitisk jargong som underförstår att judar skulle vara en från kritik ”fridlyst” grupp men som i Israel i själva verket är ”dagens nazister”. Så mycket för det unisona avståndstagandet från antisemitism som Sundevall och många med honom påstår finns i vårt land.

SKMA