Andreas Adolfson, M-politiker i Österåker, sprider antisemitiska konspirationsteorier på X. Han påstår att ”familjen Rothschild äger USA”, att Israel aldrig kommer att ställas till svars för något då de har ”USAs rikaste familjer i ryggen som Rothschilds till exempel” osv. Adolfson förefaller ha tagit bort inläggen efter kritik, men försvarar dem och hävdar att de inte utgör antisemitism. (Se skärmbilder nedan.)

Konspirationsteorier om judisk makt och pengar är ett fundament i antisemitisk propaganda och ”Rothschild” är ett vanligt kodord i sammanhanget. Den antisemitiska mytbildningen om ”Rothschild” går tillbaka till 1800-talet och har en omfattande spridning även idag.

Vi förväntar oss att Moderaterna tydligt markerar mot Adolfsons spridande av antisemitism.

SKMA

UPPDATERNG 20/12 2023:

Bra att Moderaterna nu markerat mot M-politiker som spridit antisemitism. Till DN 19/12 2023 säger Michaela Fletcher, förbundsordförande för Moderaterna i Stockholms län:

”Efter att SKMA uppmärksammat att en förtroendevald hos oss har uttryckt sig antisemitiskt har jag pratat med personen i fråga som förstår allvaret i situationen och är djupt ångerfull. Det är viktigt att markera när övertramp sker, särskilt i en situation där antisemitismen ökar i Sverige.”

SKMA

Andreas Adolfson på X: