Skärmavbild från Jüdische Allgemeine

Nyligen uppmärksammades hur Fridays For Futures (FFF:s) internationella konto spred påståenden om hur västerländska medier hjärntvättade människor till att sympatisera med Israel, konspiratoriska fantasier som riskerar att göda antisemitiska mytbildningar. Vid en klimatdemonstration i Amsterdam i lördags överlät Greta Thunberg mikrofonen till en person, Sara Rachdan, som på scenen skanderade slagord som ifrågasätter Israel existensrätt och som enligt uppgifter i medier på Instagram hyllat och försvarat Hamas massaker på hundratals israeliska civila som ”motstånd” och likställt Israels krigsföring med Nazitysklands folkmord på Europas judar. Likställanden mellan Israels politik och Förintelsen har sedan länge varit ett framträdande motiv i antisemitisk propaganda. Enligt Jüdischer Allgemeine var Rachdan inte inbjuden som talare och Thunberg ska ha låtit henne framträda utan att veta vem hon var.

Greta Thunberg är en viktig och inflytelserik opinionsbildare. Det finns ingen anledning att tro att hon ställer sig bakom Rachdans påståenden, men hon bör klargöra hur hon ser på dessa.

SKMA