Jimmie Åkesson skruvar upp hetsen mot muslimer. I hans tal på SD:s landsdagar suddas skillnaderna mellan islamism, islam och muslimer ut, och ”islamism” används för att utpeka den muslimska minoriteten som ett hot. På samma sätt exploaterar Åkesson – ledare för ett parti med företrädare som frekvent ger uttryck för judefientlighet – frågan om antisemitism för att misstänkliggöra muslimer som kollektiv.

Denna retorik är oerhört farlig. Vi vet redan att retorik av detta slag kan inspirera till våld mot muslimer. Därför är det viktigt att statsminister Ulf Kristersson markerat mot Åkessons uttalanden. ”Den som hetsar mot religiösa grupper skadar Sverige och svenska intressen utomlands”, sade Kristersson. Hatpropagandan skadar dock i första hand muslimer. Det vore välkommet om också detta påtalades.

SKMA