Den nytillträdda finska koalitionsregeringens första tid vid makten har präglats av en serie skandaler knutna till det högernationalistiska regeringspartiet Sannfinnländarna som rör rasism, antisemitism och högerextremism.

Näringslivsminister Vilhelm Junnila tvingades avgå efter anklagelser om kopplingar till högerextremism och bruk av nazistiska uttryck. Riikka Purra, finansminister och partiledare för Sannfinländarna, har tvingats be om ursäkt för rasistiska inlägg i sociala medier från 2008. Purra, inrikesminister Mari Rantanen och justitieminister Leena Meri har enligt DN 2/7 även anklagats för att ha givit understöd till den högerradikala konspirationsteorin om ett iscensatt ”folkutbyte”.

Häromdagen avslöjade Helsingin Sanomat att den nye näringslivsministern Wille Rydman (Sannfinländarna) i privata meddelanden uttryckt rasistiska och antisemitiska uppfattningar och kallat sig själv nazist.

Hufvudstadsbladet rapporterar: ”Tidningen Helsingin Sanomat har granskat ett antal privata meddelanden, där näringslivsminister Wille Rydman (Sannf) använder rasistiskt språkbruk och kallar sig själv för nazist.

Rydman skickade meddelandena år 2016 till sin dåvarande flickvän. Rydman var vid tillfället riksdagsledamot för Samlingspartiet och medlem i riksdagens grundlagsutskott och förvaltningsutskott.

I de granskade meddelandena säger Rydman bland annat att liljekonvaljer ”sprider och förökar sig som somalier” och beskriver personer från Mellanöstern som ”apor” och ”ökenapor”.

I ett av meddelandena säger Rydmans dåvarande flickvän att om hon någonsin får barn så vill hon ge barnet ett hebreiskt namn, till exempel Immanuel. Rydmans svar lyder ”vi nazister tycker inte riktigt om sådana där judegrejer”.”

Finlands statsminister Petteri Orpo (Samlingspartiet) kallar Rydmans meddelanden för ”olämpliga” – men vill ändå att regeringssamarbetet ska fortsätta, skriver DN 28/7.