SKMA Nyhetsbrev juni 2023 

Det är andra gången jag avgår som ordförande för SKMA. Den senaste perioden har varit händelserik och dramatisk, men respekten för organisationen är stor och med Ulrika Knutson som ny ordförande får SKMA en stark röst i våra frågor, skriver Willy Silberstein.

Det känns märkligt att sätta punkt. Särskilt som det faktiskt är andra gången jag avgår som ordförande för SKMA. Senast hoppade jag in efter Svante Weyler för ungefär ett år sedan.

Men det är inte svårt att sätta punkt. Valet av Ulrika Knutson som ny ordförande betyder att kommittén får en viktig röst för våra frågor. Ulrika är mycket engagerad i arbetet mot judehat. Hon har sedan tidigare en bra plattform för att nå ut.

Det är alltid svårt att utvärdera en period när man själv har varit ytterst ansvarig. Men låt mig ändå i all ödmjukhet konstatera att Svenska kommittén mot antisemitism är en mycket respekterad röst i debatten. Vi är en naturlig organisation att kontakta när frågor runt fördomar och hat mot judar dyker upp.

Willy Silberstein.

Bara under det år som jag i min andra period varit ordförande har mycket hänt. Bland annat kan jag konstatera att SKMA lyckades förlänga regeringens stöd till vårt Hågkomstprojekt som har betytt så mycket för så många.

En del tror att Hågkomstprojektet bara handlar om resor till Förintelsens minnesplatser. Men så är det inte. I samband med dessa resor ordnar vi också seminarier på mycket hög nivå. Jag vet att denna utbildning har betytt mycket för oerhört många personer.

Det var ingen självklarhet att projektet skulle få en fortsättning. Regeringen hade inte satt av pengar i budgeten. I början var reaktionerna från kulturdepartementet också avvisande.

Men med den omfattande debatt som uppstod efter en intervju med mig i Dagens ETC kunde kulturminister Parisa Liljestrand inte stå emot och efter kort tid hade vi en samsyn i denna fråga. Det är mycket glädjande att kulturministern snabbt visade stor öppenhet för oss och det viktiga Hågkomstprojektet. Nu hoppas jag att SKMA snart får besked om att satsningen kommer att fortsätta under hela mandatperioden. Här har vi ännu inte fått besked.

En annan händelse jag minns från det gångna året är mitt samtal i Aktuellt med DI:s dåvarande politiske redaktör, PM Nilsson. Det var några dagar efter valet och många, jag är en av dem, uttryckte stor oro för att Sverigedemokraterna fått en så central roll i svensk politik.

SD grundades av nazister i en nazistisk miljö med bokbränningar och möten med ledande nazister på sin meritlista. Och hatet mot minoriteter och invandrare är fortfarande en bärande idé.

SD är nu regeringens stödparti och är dessutom större än något av regeringspartierna. Det ger makt. Därav min rädsla för den politiska utvecklingen.

Samtalet i SVT fick stor uppmärksamhet och jag tror – och hoppas – att stödet för SKMA i allmänhet ökade i stora kretsar.

Faktum är att jag senast häromdagen, när jag var ute på min dagliga promenad i vackra Mälarhöjden, stoppades av en joggare som tackade för just framträdandet i Aktuellt – mer än ett halvår efteråt. Det värmer.

SKMA är en partipolitiskt obunden organisation. Men inför SD har vi gjort ett undantag. Där är vi öppet ytterst kritiska.

Men helt lätt blir det inte. När ledande sverigedemokrater torgför den extrema ståndpunkten att det pågår ett befolkningsutbyte, att svensk kultur ersätts av ”radikal islam” och att detta orkestreras av en ”elit” (som i högerradikala kretsar är synonymt med judar) blev jag djupt besviken över att inte statsministern gick ut och sade ifrån. Detta är retorik från den extrema högern och den har en antisemitisk klangbotten. Så även om vi alltså är partipolitiskt obundna kände jag mig tvungen att gå ut och kritisera Ulf Kristersson.

Det betyder inte att vi tar ställning till något annat riksdagsparti än SD, men våra fiender vill tyvärr på felaktiga grunder stämpla oss som en part i den partipolitiska debatten. Det är vi inte och kommer inte heller att vara.

När jag nu lämnar över ordförandeklubban till Ulrika vill jag tacka alla vänner till SKMA för det stora förtroendet jag visats.

En del tror att jag slitit hårt som ordförande sju dagar i veckan. Så är det inte. Jag har fått ett obeskrivligt stort stöd av kommitténs kansli, som alltid hjälpt mig ta fram fakta, argument och vettiga svar på svåra frågor.

Att jag lämnar över ordförandeklubban betyder inte att jag lämnar helt. Jag sitter kvar i styrelsen för SKMA. Och jag lovar att fortsätta kampen för ett Sverige utan judehat. Arbetet mot antisemitism och rasism är en kamp för ett bra Sverige – för alla.

Willy Silberstein