Ulrika Knutson. Foto Ewa-Marie Rundquist.

Ulrika Knutson har utsetts till ny ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). Ulrika Knutson är journalist och författare. Hon medarbetar i Expressen, Göteborgs-Posten och i Sveriges Radios P1, som krönikör i Godmorgon världen. Hon har varit ordförande i Publicistklubben.

– Att vara ordförande i SKMA är ett hedersuppdrag. I år fyller SKMA 40 år, och det är sorgligt att kommittén fortfarande behövs. Men eftersom fördomar och hat mot judar ännu lever i Sverige, så behövs SKMA. Kommittén gör med hjälp av landets främsta forskare i ämnet en avgörande insats mot antisemitism, liksom mot islamofobi och andra former av rasism, säger Ulrika Knutson.

– Antisemitismen drabbar judar personligen, men är ett problem för hela samhället, för alla medborgare. För mig har arbetet mot antisemitism också gett ökad kunskap om den rika judiska kulturen på så många områden. Det är jag tacksam för.

Ulrika Knutson efterträder Willy Silberstein som lett SKMA i sammanlagt ca åtta år under perioderna 2009-2016 och 2022-2023.

Se pressmeddelande här.