SKMA Nyhetsbrev juni 2023

Den 21 april uppmärksammade Sydsvenskan att Supporterhuset i Malmö, en ideell förening och mötesplats för supportrar till fotbollsklubben Malmö FF, tagit fram en ny klädkollektion där ordet ”Malmö” står skrivet med MFF:s tidigare klubbordföranden Eric ”Hövdingen” Perssons handstil. Efter andra världskriget fick Eric Persson ta emot den danske kungen Christian X:s Frihetsmedalj för sina insatser när tusentals danska judar räddades över Öresund hösten 1943. Supporterhuset skänker 10 procent av intäkterna från kollektionen till SKMA för att motverka antisemitism.

– Det känns väldigt fint att göra något som påminner om vad han stod för. Samtidigt är det viktigt att belysa något som är hemskt. Något han tyckte var viktigt att stå upp mot och som är det än idag. Det har inte försvunnit, och vi får inte glömma det, sade Mathilda Heister från Supporterhuset i en intervju med Sydsvenskan. I samma tidning berättade Heisters kollega Marcus Svensson att intresset för kollektionen varit stort och att många hyllat initiativet i sociala medier.

Sydsvenskan uppmärksammar Supporterhusets initiativ. Skärmbild.

Till SKMA:s kanslichef Mathan Shastin Ravid sade Svensson att det var en självklarhet att en del av intäkterna skulle gå till något som Eric Persson brann för. SKMA blev tidigt relevanta då det i höstas såg ut som att Hågkomstprojektet, SKMA:s regeringsstödda utbildningssatsning om Förintelsen, antisemitism och rasism, inte skulle förlängas av den nya regeringen (den förlängdes senare). Supporterhuset ville därför stödja SKMA och tyckte att denna klädkollektion vore ett bra sätt att göra det på.

I skrivande stund har klädkollektionen resulterat i att SKMA kommer att få ett bidrag om minst 25 000 kronor. SKMA riktar ett varmt tack till Supporterhuset för deras stöd!