SKMA Nyhetsbrev juni 2023

I samband med att Elly Schlein valdes till ny partiledare för det italienska socialdemokratiska Partito Democratico, PD, tidigare i år utsattes Schlein, som har delvis judisk bakgrund, för en flod av antisemitiska angrepp.

Elly Schlein.
Foto Jennifer Jacquemart/EU, Wikimedia Commons

I mängder av inlägg i sociala medier angreps Schlein med antisemitiska troper och konspirationsteorier, inklusive memes som framställde politikern som kroknäst med vampyrliknande tänder, rapporterar Osservatorio antisemitismo i Milano.

Många av postningarna kom från högerradikala konton, inklusive från företrädare för det högernationalistiska partiet Lega. Men angrepp med antisemitiska undertoner kom enligt en artikel i Haaretz även från den konservativa dagstidningen Il Giornale, som antydde att Schlein var ett redskap för George Soros. Insinuationen upprepades i högerextrema medier, däribland i nyfascistiska Casa Pounds organ Il Primato Nazionale.

I ett uttalande uttryckte European Jewish Congress djup oro över den ”våg av antisemitism” som riktats mot Elly Schlein och uppmanade politiska ledare i Italien att fördöma manifestationerna.