SKMA Nyhetsbrev juni 2023

Den sedan decennier verksamme antisemitiske hatspridaren Ahmed Rami utreds på nytt för hets mot folkgrupp. Under slutet av 1980- och början av 1990-talet drev Rami den i Stockholm baserade närradiostationen Radio Islam. Vid mitten av 1990-talet etablerades webbsidan Radio Islam. Den existerar fortfarande och innehåller antisemitisk propaganda på många olika språk.

Den nu aktuella polisutredningen gäller ett anförande Rami 2022 höll för föreningen Cui Bono, som Expo beskriver som en konspirationsteoretiskt inriktad organisation med personkopplingar till extremhögern. En videoinspelning med Ramis tal har delats på nätet. Bakom anmälan står Judiska ungdomsförbundet i Sverige.

Ramis budskap består av samma grova judehat som han spridit i årtionden. I sitt anförande påstod han bland annat att judar infiltrerat alla partier och att ”judiska medier” styr hela samhället. Han liknade även judar vid bakterier: ”De spelar bakteriernas roll i samhället och de som kämpar mot den judiska makten spelar antikropparnas roll”.

Enligt Expo påstod Rami vidare att Förintelsen är en myt och hyllade Hitler: ”Hitler, han är den enda västerländska ledaren, världsledare, som har förstått judiska frågan och som haft en rätt inställning. Även om han dött nu, men det kommer i framtiden att komma nya Hitler.”

Ahmed Rami talar hos Cui Bono. Skärmbild.

I en uppmärksammad rättegång 1989, baserad på en JK-anmälan från SKMA, fälldes Ahmed Rami som ansvarig utgivare för Radio Islam för hets mot folkgrupp på en rad punkter. Under 1990-talet bjöd Rami vid flera tillfällen in den franske förintelseförnekaren Robert Faurisson till Sverige och knöt ihop ”historierevisionister”, nazister och andra grupper.

Under senare decennier har Rami anlitats som talare av högerextrema grupper. Han har också deltagit på antisemitiska ”konferenser” i Iran och medverkat som ”specialist” på ”judar” i den libanesiska tv-kanalen Al Mayadeen liksom i Hizbollahs tv-kanal Al-Manar.