I måndags avslöjade TV4:s Kalla fakta att SD-toppen Mattias Karlsson medförfattat ett manifest där det bland annat påstods att en ”elit” vill ersätta svensk kultur med ”radikal islam”. Manifestet är utgivet av Insamlingsstiftelsen för svensk konservatism, vilken enligt Kalla fakta är kopplad till SD.

På onsdagen twittrade Richard Jomshof, också han ledande SD-politiker och därtill ordförande i justitieutskottet, att ”Svenskarna är på väg att bli en minoritet i sitt eget land. Det pågår en islamisering.” Den föregivna ”islamiseringen” knöts i samma tweet även ihop med gängkriminaliteten.

Det är naturligtvis ingen nyhet att SD är ett rasistiskt och antimuslimskt parti. Deras företrädare uttalar sig regelmässigt i linje med Karlsson och Jomshof. Det gör emellertid inte hetsen mot muslimer eller konspirationsteorierna om att en ”elit” orkestrerar ett utbyte av ”svensk kultur” mot ”radikal islam” eller att Sverige är på väg att ”islamiseras” mindre allvarliga. Denna typ av beskyllningar och lögner har direkta konsekvenser för dem som utpekas som fiender.

Den högerextrema konsprirationsmyten om att s.k. ”eliter” orkestrerar ett befolkningsutbyte som förvandlar ”vita” eller europeiska majoritetsbefolkningar till en minoritet och verkar för att undergräva eller ersätta kulturer, inspirerar till hot och våld. Den har under senare år utgjort ett centralt motiv bakom en rad terrordåd mot muslimer, judar och svarta. De s.k. ”eliterna” avser i denna typ av propaganda ibland vänstern eller liberaler, men inte sällan åsyftas judar eller en judisk konspiration.

När hets och konspirationsteorier av detta slag torgförs av framträdande företrädare för regeringens samarbetsparti är det av största vikt att M, KD och L inte bara tar avstånd från utan också tydliggör att SD-politikernas uttalanden är rasistiska, falska och farliga.

Men från partiledarna råder än så länge tystnad, bortsett från Liberalernas Johan Pehrson som i en tweet kallade Mattias Karlssons uttalande för ”konstigt” och meddelade att ”Konspirationsteorier ska alla passa sig för. På alla håll och kanter. Alla dagar i veckan.” Det är ett intetsägande och trivialiserande uttalande som gör vad det kan för att undvika att kritisera SD (även om det förvisso är bra att Pehrson inte anser att konspirationsteorier ska undvikas endast på tisdagar och torsdagar).

När Louise Meijer, moderat ledamot av justitieutskottet, av Dagens ETC fick frågan om hon såg något problem med Jomshofs uttalande, svarade hon ”Nej, jag menar att Sverigedemokraternas hållning är känd sedan tidigare”. Budskapet till rasister är alltså: så länge ni upprepar sådant som redan är känt ser vi inga problem med det ni säger.

Om överslätande nonsens är allt regeringen kan prestera när dess samarbetsparti torgför högerextrema konspirationsteorier och utpekar hela befolkningsgrupper som ett hot är det synnerligen allvarligt. Det är att ge grönt ljus till hatspridarna och att blunda för konsekvenserna av deras propaganda.

SKMA