I en text uppmärksammade SKMA nyligen hur antisemitism fortfarande förekommer inom den svenska rap-scenen, med exempel på kända svenska artister som under senare år i sina låtar eller i andra sammanhang spridit antisemitiska budskap. Budskap som inte sällan framförs med kodord som ”sionister” och ”globalister” eller hänvisningar till namn som Soros och Rothschild – personer, grupper eller familjer som är judiska eller påstås vara judiska och används som symboler för en påstådd judisk världskonspiration.

Carmonas profilbild på Instagram

För bara några dagar sedan, den 25 mars, kom ytterligare ett exempel. Då la Leo ”Kinesen” Carmona, bland annat bekant ifrån hiphopkollektivet Kartellen, upp en story på Instagram där han inledde med att hylla Rysslands diktator Putin som en ”kung” som ”inte vill världen illa”. Påståenden om motsatsen är, enligt Carmona, ”bara smutskastning och propaganda från Zionisterna som styr USA”. Resten av inlägget löd:

Sverige har tagit parti alldeles försent(sic). De kommer att få ångra det politiskt. Putin kommer aldrig skada folket men Wallenbergarna kommer att tappa mycket mark. Alla som kommer från Latinamerika, Mellanöstern osv njuter just nu eftersom en ny världsordning är på väg in. Även om Trump vinner 2024 så kommer världen inte vara sig likt(sic). Latinos, araber, afrikaner osv har fått lida i decennier pga Zionistenas girighet och ondska. Vi har fått betala ett högt pris men samtidigt så vet vi att det inte är det vita folkets fel, utan de äckliga Zionisterna som har manipulerat oss och vänt oss mot varann

Retoriken är karakteristisk för antisemitisk propaganda. I centrum står Konspirationen genom vilken judarna sägs vilja öka sin makt och stilla sin penninghunger. Som så ofta i denna typ av budskap används dock inte ordet judar, utan här återkommer ännu en gång kodorden som tjänar som signalord för de redan frälsta/övertygade och förenklar spridning av propaganda till andra. Att kända företagare eller andra framgångsrika personer och familjer vävs in i det hela – här är det ”Wallenbergarna” som i antisemitisk propaganda inte sällan påståtts vara judar, i en svensk kontext handlar det andra gånger ofta om familjen Bonnier – syftar till att förstärka bilden av en föregiven (judisk) elit som skor sig på vanliga, förtryckta medborgares bekostnad. På global nivå påstås ”Zionisterna” bära ansvaret för allt från krig, revolutioner och finanskriser till kolonialism och rasism.

Retoriken Carmona använder sig av påminner om den grova antisemitism som exempelvis kan hittas i nazistisk propaganda, där judarna (eller ”sionisterna”/”globalisterna”/Soros, Israel, osv.) sägs vara roten till all världens ondska men där man också drömmer om en lyckad ”revolt” mot den föreställda judiska övermakten. Eller ”en ny världsordning”, som Carmona uttrycker det. Carmonas inlägg på Instagram tydliggör ytterligare att antisemitismen är ett stort problem inom delar av den svenska rap-scenen.

Mathan Shastin Ravid

Läs också: Antisemitism fortsatt problem inom svensk rap

Carmonas story på Instagram: