SKMA Nyhetsbrev mars 2023

Den iranska regimen har för vana att förklara inhemska och internationella yttringar och skeenden som den ogillar som resultatet av lömska judiska konspirationer. Budskapen framförs ibland i direkta ordalag, men inte sällan omnämns de ränksmidande krafterna som ”sionister”.

Nyligen påstod till exempel landets högste ledare ayatolla Khamenei på Twitter att västmakterna är ”en maffia” som styrs av ”sionistiska affärsmän”, och när protesterna mot slöjtvång och förtryck utbröt i Iran i höstas utmålade Khamenei demonstranterna som verktyg för en amerikansk och ”sionistisk” konspiration.

I januari i år publicerade den franska satirtidskriften Charlie Hebdo en rad karikatyrer som häcklade Khamenei. Bilderna, som valts ut genom en tävling, syftade enligt tidningen till att uttrycka stöd för iraniernas kamp för frihet. Utgivningen sammanföll med årsdagen av det islamistiska terrordådet mot tidskriften 2015.

Publiceringen fördömdes i hårda ordalag av den iranska regimen, och återigen användes antisemitiska konspirationsteorier för att förklara vad som hänt. I ett uttalande återgivet i Tehran Times den 5/1 kommenterade det iranska utrikesdepartementet tidskriftens karikatyrteckningar på följande sätt: ”Charlie Hebdos förolämpningar avslöjar än en gång att sionismen har utnyttjat medierna för att propagera fientlighet mot islam och underblåsa hat och motsättningar mellan samhällen och folk”.