SKMA Nyhetsbrev mars 2023

Tyska myndigheter misstänker att Irans revolutionsgarde kan ligga bakom flera angrepp på synagogor i landet, rapporterar Tagesschau, ARD.

Den 18 november 2022 besköts den gamla synagogan i Essen och ett brandanslag riktades mot en synagoga i Bochum. Ett tredje fall som utreds handlar om anstiftan till ett brandattentat riktat mot en synagoga i Dortmund. Samma personer misstänks även ha spanat på ordföranden för Judiska centralrådet i Tyskland, varför hotbilden mot denne höjts.

I fokus för polisutredningen står, enligt Tagesschau och andra medier, en tysk-iransk man som misstänks leda en cell som för revolutionsgardets räkning ska utföra attacker mot mål i Tyskland. Mannen tros uppehålla sig i Iran.

Det iranska revolutionsgardet är en gren inom Irans väpnade styrkor och anses har en central roll i försöken att slå ned inhemska protester mot regimen och organisera internationell terror.

Den iranska regimen har även tidigare kopplats till terrorattacker mot judiska mål, däribland det av libanesiska Hizbollah utförda bombdådet mot det judiska centret i Buenos Aires 1994 då 86 personer dödades.