SKMA Nyhetsbrev mars 2023

Joe Rogan, en av USA:s mest populära poddare, kritiseras hårt efter att ha givit understöd till antisemitiska stereotyper om judar och pengar.

Stereotyper som associerar judar med pengar och girighet har varit centrala i antijudiskt tänkande och propaganda sedan århundranden. De är också tätt sammanlänkade med antisemitiska konspirationsteorier om judisk makt och inflytande.

Troper av detta slag är vanliga även idag och de underblåses av aktörer med stort inflytande. Det senaste exemplet kommer ifrån den amerikanske poddaren Joe Rogan. Hans podcast “The Joe Rogan Experience” är den mest populära på Spotify och har enligt tidskriften Time runt 11 miljoner lyssnare per avsnitt.

I en sändning den 4 februari diskuterades kongressledamoten Ilhan Omars uttalande 2019 där hon som förklaring till att politiker stödde Israel sade ”It’s all about the Benjamins baby”. ”Benjamins” är slang för 100-dollarsedlar. Omar kritiserades för att anspela på antisemitiska föreställningar som förknippar judar med pengar och makt. Hon bad senare om ursäkt för uttalandet.

I sin podd förklarade Joe Rogan att Omar inte borde ha bett om ursäkt och tillade att det var löjligt att påstå att judar inte på ett särskilt sätt älskar pengar: “The idea that Jewish people aren’t into money is ridiculous. That’s like saying Italians aren’t into pizza.”

Joe Rogan.

Rogan har tidigare kritiserats för att sprida desinformation om covid, använda ett rasistiskt språkbruk om svarta och bjuda in högerextremister. Under fjolåret lämnade flera artister Spotify i protest mot att falsk information om pandemin och vaccin spreds i Rogans podcast. Spotify ska enligt Expressen ha betalat närmare två miljarder kronor för att knyta Rogan exklusivt till plattformen.

I en kommentar på Twitter skrev den antirasistiska organisationen ADL:s ordförande Jonathan Greenblatt: “Disturbing that at a time of rising anti-Jewish violence, when growing numbers of Americans believe in antisemitic conspiracy theories, @joerogan would use his immense platform to spew antisemitic tropes about Jews and money.”