SKMA Nyhetsbrev mars 2023

Ett tjugotal incidenter har anmälts under senare år. Inget av fallen har lett till åtal.

Natten till den 19 december 2022 utsattes synagogan i Norrköping för ett brandattentat. Enligt uppgifter från Judiska församlingen i Norrköping och flera medier ska två personer ha klättrat över stängslet som omger byggnaden och försökt sätta eld på porten. Branden hann dock inte ta sig utan slocknade av sig själv.

Att attentatet utfördes i samband med inledningen av den judiska högtiden chanukka stärker bilden av att det handlar om ett hatbrott, sade ordföranden i Norrköpings judiska församling till Dagens ETC.

Synagogan I Norrköping.
Thuresson, Wikimedia commons

Synagogan i Norrköping har varit måltavla för en rad antisemitiska attacker, några av dem i samband med inledningen av judiska högtider. På första dagen av pesach 2021 hängdes dockor målade i blodfärg upp i snaror utanför byggnaden, ett angrepp som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) tog på sig ansvaret för. Vid inledningen av jom kippur 2020 sattes affischer från NMR med antisemitiska budskap upp kring synagogan. Judiska församlingen uppger att de polisanmält över 20 incidenter under de senaste åren. Inget av fallen har lett till åtal.

Gärningspersonerna bakom det senaste angreppet fångades av synagogans övervakningskamera och bildmaterialet bifogades den anmälan som församlingen skickade till polisen. Men polisen, som rubricerade incidenten som ”skadegörelse”, valde att lägga ner förundersökningen 90 minuter efter att anmälan lämnats in, vilket rapporterades av Dagens ETC. Beslutet motiverades med att det saknades spaningsuppslag.

Polisens agerande mötte stark kritik från ordföranden för Judiska församlingen i Norrköping respektive Judiska centralrådet. ”Man kan inte utesluta hatbrott när det är återkommande våldsyttringar mot ett judiskt objekt”, sade centralrådets ordförande Lena Posner Körösi till Dagens ETC. ”Vi har en hatbrottslagstiftning i Sverige. Om rättsvårdande myndigheter ser till att den följs och inte lägger ned i tid och otid kanske man åtminstone kan stävja, eller få de som vill begå hatbrott mot oss att tänka till två gånger. Annars blir det både uddlöst och tandlöst.”

Den 28/12 meddelade polisen att förundersökningen återupptogs och att även hatbrottsperspektivet införts i utredningen.