SKMA Nyhetsbrev mars 2023

I samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari genomfördes ett stort antal antisemitiska aktioner runtom i landet, och polisen upprättade ett flertal anmälningar om hets mot folkgrupp. Enligt nyhetsrapporter i bland annat Aftonbladet och Sydsvenskan påträffades exempelvis antisemitiska banderoller och plakat i Anderstorp, Boden, Gislaved, Gävle, Stockholm och Luleå. I Forsbacka larmades polisen om att ett plakat som förnekade Förintelsen hade satts upp vid E16, och i Karlstad hade tre banderoller satts upp på en cykelbro med budskap som ”Förintelsen är en bluff”.

I Helsingborg vandaliserades ett minnesmärke över Förintelsen genom att målarfärg hade hällts över skulpturen.

Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo, säger att händelserna följer ett tydligt mönster.

– Sådana här aktioner förekommer ofta i samband med Förintelsens minnesdag och minnesdagen för Novemberpogromen 9 november 1938. Då brukar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) genomföra antisemitiska kampanjer, och det finns goda skäl att misstänka att de bland annat ligger bakom vandaliseringen av skulpturen i Helsingborg.

PÅ NMR:s hemsida publiceras så kallade ”kamprapporter” om deras påstådda aktiviteter i samband med Förintelsens minnesdag, bland annat banderoller och plakat av det ovan nämnda slaget på många olika platser i landet samt hur de med laser projicerat ”Förintelsen är en bluff” på taket till köpcentret Kupolen i Borlänge. De skriver även om aktioner med affischer och annat mot en rad olika medieredaktioner och andra som enligt NMR ”brukar högtidlighålla förintelselögnen”.