Stereotyper som associerar judar med pengar och girighet har varit centrala i antijudiskt tänkande och propaganda sedan århundranden. De är också tätt sammanlänkade med antisemitiska konspirationsteorier om judisk makt och inflytande.

Troper av detta slag är vanliga även idag och de underblåses av aktörer med stort inflytande. Det senaste exemplet kommer ifrån den amerikanske poddaren Joe Rogan. Hans podcast “The Joe Rogan Experience” är den mest populära på Spotify och har enligt tidskriften Time runt 11 miljoner lyssnare per avsnitt. I en sändning den 4 februari sade han: “The idea that Jewish people aren’t into money is ridiculous. That’s like saying Italians aren’t into pizza.”

Rogan har tidigare kritiserats för att sprida desinformation om covid, för ett rasistiskt språkbruk om svarta och för inbjudningar till högerextremister. Under fjolåret lämnade flera artister Spotify i protest mot att falsk och farlig information om pandemin och vaccin spreds i Rogans podcast. Spotify ska enligt Expressen betalat närmare två miljarder kronor för att knyta Rogan exklusivt till plattformen.

Tidningen Forward om Rogans senaste uttalande:

“Podcast host Joe Rogan once more spread racist stereotypes on a recent episode of his massively popular show, The Joe Rogan Experience.
During an episode released Feb. 4, Rogan was talking with guests Krystal Ball and Saagar Enjeti about their dislike for elected Democrats such as Nancy Pelosi and Adam Schiff. The conversation pivoted towards U.S. Rep. Ilhan Omar, D-Minn., who was accused of antisemitism in 2019 after tweeting “It’s all about the Benjamins” in reference to why American politicians defend Israel.

Omar later apologized for the tweet. Last week, House Republicans voted to remove her from the Foreign Affairs Committee, citing her alleged antisemitism.

Rogan told his hosts he doesn’t believe Omar should have apologized.

“That’s not an antisemitic statement, I don’t think that is,” he said. “The idea that Jewish people aren’t into money is ridiculous. That’s like saying Italians aren’t into pizza. That’s f–king stupid.” …

Rogan has a long history of antisemitic and bigoted remarks and content. In January, he called Jewish philanthropist and Holocaust survivor George Soros as evil as a Batman villain. Soros has become a target of the right, which often portrays him in a stereotypically Jewish manner and uses anti-Jewish dog whistles.”

I en kommentar på Twitter skrev den amerikansk-judiska antirasistiska organisationen ADL:s ordförande Jonathan Greenblatt: “Disturbing that at a time of rising anti-Jewish violence, when growing numbers of Americans believe in antisemitic conspiracy theories, @joerogan would use his immense platform to spew antisemitic tropes about Jews and money.”