SKMA Nyhetsbrev december 2022

Under hösten har Kanye West, en av världens mest framgångsrika musikartister, gjort en rad antisemitiska uttalanden. Men han är inte ensam. Flera inflytelserika personer har underblåst och legitimerat antijudisk propaganda. Den utgör nu ett alltmer synligt inslag i amerikansk offentlighet.

Det var i oktober som Kanye Wests antijudiska tirader först tilldrog sig uppmärksamhet. I flera intervjuer, bland annat med Fox News programledare Tucker Carlson, och i en serie postningar på Twitter luftade artisten antisemitiska konspirationsteorier. West, som numera kallar sig Ye, påstod att judar kontrollerar medier, underhållningsindustrin, politik och näringsliv.

Han sammanflätade även föreställningar om judisk makt med stereotyper om girighet och utsugande. I flera uttalanden hävdade West att “judarna” exploaterar svarta musikartister. ”The Jewish community, especially in the music industry, in the entertainment [industry] period, they’ll take one of us, the brightest of us, right, that can really feed a whole village, and they’ll take us and milk us till we die,” sade han i podden Drink Champs.

I ett inlägg på Twitter skrev han att judar angriper alla som ”motsätter sig er agenda” och tillade ”I’m going death con 3 On JEWISH PEOPLE”, vilket uppfattades som en referens till det amerikanska försvarets beredskapsnivå ”defcon”.

Kanye West. Foto Wikimedia Commons

I flera inlägg påstod West vidare att han omöjligen kunde vara antisemit eftersom ”svarta också är judar”. Det senare är en föreställning som återfinns i rörelsen Black Hebrew Israelites, som menar att svarta är de verkliga ättlingarna till Bibelns israeliter.

Den amerikansk-judiska antirasistiska organisationen ADL beskriver Black Hebrew Israelites (som inte ska förväxlas med svarta judar) som en marginell rörelse bestående av en samling grupperingar av vilka vissa är explicit antisemitiska och anklagar judar för att vara ”bedragare” som stulit svartas religiösa arv.

En liknande retorik används även av företrädare för den svarta separatistiska och antisemitiska rörelsen Nation of Islam (NOI). West har vid flera tillfällen uttryckt stöd för NOI och dess ledare Louis Farrakhan.

West, som när dessa uttalanden gjordes hade över 30 miljoner följare i sociala medier, har vid sidan av propaganda riktad mot judar även återkommande spridit falska och fördomsfulla påståenden om afroamerikaner. Han har bland annat antytt att svarta ”valde” att förslavas under 400 år och att den polis som 2021 dömdes för mord på George Floyd – ett brott som utlöste omfattande protester mot polisbrutalitet och rasism mot svarta – inte dödade Floyd utan att denne skulle ha dött av en överdos. Under modeveckan i Paris i höstas bar West en t-shirt med texten ”White Lives Matter”, ett slagord som används av vit makt-grupper.

Kanye Wests agerande har av vissa sammankopplats med att denne lider av bipolär sjukdom. Det är möjligt att det finns ett samband, men bipolaritet kan inte förklara varför någon bär på eller ger uttryck för antisemitiska föreställningar. I Wests utsagor finns ingenting originellt, de återspeglar historiskt rotade fördomar och myter som har en inte obetydlig utbredning i det amerikanska samhället. Det förefaller också vara uppfattningar han hyst under längre tid.

Wests antisemitiska uttalanden försvarades på flera håll, däribland av Louis Farrakhan, vissa opinionsbildare på högerkanten och vit maktgrupper. I Los Angeles hängde en högerextrem grupp upp en banderoll över en motorväg med budskapet ”Kanye har rätt om judarna”. Men uttalandena mötte också starka protester. Flera företag meddelade att de bröt samarbetet med artisten och Twitter stängde för en tid ned hans konto.

I kölvattnet på Wests utspel följde ytterligare kontroverser som rörde likande antijudisk propaganda. I sociala medier delade basketstjärnan Kyrie Irving en antisemitisk film som bland annat förnekade Förintelsen och hävdade att judar kontrollerade den amerikanska slavhandeln, en lögn som populariserats av Nation of Islam. Den upprepade även påståendena om att svarta är de sanna judarna och faktiska judar bedragare. Uppmärksamheten bidrog till att filmen blev en storsäljare på Amazon Video. Irving, som stängdes av från några matcher i NBA, bad senare om ursäkt för sitt agerande.

Wests och andra kända personers antisemitiska utläggningar har på nytt väckt en debatt om det inflytande rörelser som Nation of Islam och de mer extrema grupperna inom Black Hebrew Israelites utövar. (Frågan debatterades även 2020). Men de har även framhållits som exempel på en tilltagande normalisering av antisemitism i amerikansk offentlighet, något som även synliggjordes i samband med mellanårsvalet då vissa republikanska kandidater använde antisemitiska hundvisslingar och lierade sig med kända vit makt-aktivister.

Kontroversen sammanföll även med ett uttalande av expresidenten Donald Trump där han upprepade anklagelsen om att amerikanska judar, av vilka runt tre fjärdedelar röstade på Biden i presidentvalet, inte är tillräckligt uppskattande mot honom och hans politik gentemot Israel och i varnande ordalag uppmanade dessa att ”get their act together and appreciate what they have in Israel. Before it is too late.” “Hans hot mot amerikanska judar och hans fortsatta användande av tropen om dubbla lojaliteter underblåser hat mot judar”, skrev The Jewish Democratic Council of America i en kommentar.

Donald Trump. Foto Gage Skidmore, Wikimedia commons

Kanye West har sedan länge uttryckt stöd för Trump. I en intervju i Salem News den 18/10, bara dagar efter att musikartistens antisemitiska yttranden uppmärksammats, uttryckte sig Trump mycket uppskattande om West och avvisade den kritik som riktats mot dennes uttalanden om judar. “He was great to me and he was great to the MAGA movement”, sade expresidenten.

Situationen eskalerade ytterligare strax efter att Trump den 15 november meddelat att han ställer upp i det amerikanska presidentvalet 2024. Några dagar därpå tog han emot West och den framträdande vit maktaktivisten Nick Fuentes i sitt residens Mar-a-Lago i Florida. Fuentes, som leder den högerextrema America First-rörelsen, sprider grov antisemitisk, rasistisk, homofob och misogyn propaganda. Han har bland annat förnekat Förintelsen och torgför konspirationsteorier om judisk kontroll i USA och om att den ”vita rasen” hotas av ett orkestrerat ”befolkningsutbyte”.

Trumps möte med West och Fuentes utlöste breda fördömanden, däribland från judiska och antirasistiska organisationer liksom från företrädare för det demokratiska partiet. Även ett antal republikanska politiker riktade kritik mot Trump. Med hänvisning till kritiken från judiskt håll gick Trump en tid senare till angrepp på judiska ledare, de ”saknar lojalitet” och ”borde skämmas”, skrev han på sin sociala medieplattform Truth Social.

West fortsatte att leverera antisemitiska uttalanden. Den 1 december medverkade han på den högerextreme konspirationsteoretikern Alex Jones sajt Infowars där han förnekade Förintelsen och förklarade att alla människor har gjort bra saker, ”särskilt Hitler”. ”Jag gillar Hitler”, tillade han.

Antisemitismens förstärkta närvaro i offentligheten fick även kraft av att Twitters nye ägare Elon Musk under november välkomnade tillbaka flera konton som tidigare stängts av på grund av att de spridit desinformation, hat och våldshot, detta trots löften om att fortsätta granska och moderera innehållet på plattformen. En av dem som släpptes in igen var Kanye West. ”Welcome back to Twitter, my friend!”, skrev Musk. Enligt DN:s Martin Gelin (23/11) bidrog Musk själv till att ge dessa konton större spridning genom att uppmuntrande kommentera eller dela deras inlägg.

Elon Musk. Foto Debbie Rowe, The Royal Society, Wikimedia Commons

The Network Contagion Research Institute (NCRI), som bevakar och analyserar spridningen av hat och desinformation på nätet, hävdar i en rapport att det skedde en explosiv ökning av antalet inlägg med rasistiska, antisemitiska och hbtq-fientliga budskap på Twitter dagarna efter att Musk övertog ledningen för företaget. Den 4 november rapporterade NCRI att det spreds runt 5 000 inlägg i timmen som refererade till judar och att de som fick störst spridning var postningarna med de mest extrema antisemitiska budskapen.

Enligt Michelle Goldberg i New York Times 28/11 har Musk även själv på Twitter spridit budskap som förekommer i högerradikala, antisemitiska miljöer. I slutet av november postade han bland annat ett inlägg med en bild på ”Pepe the Frog”, en meme som är populär inom den så kallade alt-right-rörelsen.

Musks betydelse för normaliseringen av antisemitism i amerikansk debatt framhålls även av Anshel Pfeffer i Haaretz 1/12: ”Mer än någon annan just nu sprider Musk uppfattningen att det finns många mörka sanningar som döljs för allmänheten, sanningar som endast de modiga vågar yttra: ifrågasätt auktoriteter, acceptera inte det som sägs i etablerade medier, var beredd att tro på vad som helst.” Budskapet kan låta lockande, men är bara en fasad för konspirationsteorier, skriver Pfeffer. ”För några år sedan var det förnekandet av covid som var på modet. Nu är det antisemitismen som återkommer, vilket hetsar upp de trollande frihetskämparna som leds av Musk.”

Michelle Goldberg understryker i New York Times att klimatskiftet måste förstås mot bakgrund av att antisemitiska uppfattningar, eller ett underförstått godkännande av sådana uppfattningar, idag kommer ”från individer med verklig makt: ledaren för ett stort politiskt parti, en känd popstjärna och världens rikaste man.”

SKMA