SKMA Nyhetsbrev december 2022
I en intervju i Dagens ETC 2/12 uttryckte SKMA:s ordförande Willy Silberstein förvåning över att regeringen inte beslutat förlänga stödet till Hågkomstprojektet, ett utbildningsprojekt om Förintelsen, antisemitism och rasism riktat till elever och lärare som SKMA på uppdrag och med stöd av olika regeringar bedrivit sedan 2014. I projektet ingår bland annat studieresor till Förintelsens platser i Polen och fördjupande seminarier om antisemitismens historia och uttryck idag. Även på andra håll ställdes kritiska frågor.
Kulturminister Parisa Liljestrand svarade att regeringen inom kort skulle redovisa ett paket med åtgärder som rör arbetet mot antisemitism och att SKMA kommer att få fortsatt stöd (DN 3/12).
Den 12 december presenterade Liljestrand och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg en satsning på kunskapsfrämjande åtgärder mot antisemitism och för levandegörande av minnet av Förintelsen.
När det gäller åtgärder mot antisemitism meddelade regeringen bland annat att sex miljoner kronor avsätts för att genomföra utbildningsinsatser och hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser under 2023. Ett viktigt syfte med satsningen sades vara att öka kunskapen bland lärare och ungdomar om historiska och samtida former av antisemitism. Vidare ges Forum för levande historia fortsatt finansiering för kunskapshöjande insatser om antisemitism och andra former av rasism.
Regeringen meddelade därtill att det inom ramen för den översyn av strafflagstiftningen som tidigare aviserats kommer att ingå ett uppdrag i utredningen om att lämna förslag på hur hatbrott ska kunna straffas hårdare.
Kampen mot antisemitism är en högt prioriterad fråga för regeringen, sade Liljestrand. De aviserade åtgärderna är det första steget i en ambitionshöjning i arbetet mot antisemitism, men också för att stärka judiskt liv i Sverige, tillade hon.